Szinte mindegyik ország kapott EU-intőt

Vágólapra másolva!
Több tucatnyi szabálysértési eljárás megkezdéséről vagy folytatásáról döntött az európai uniós szabályok betartatásáért felelős Európai Bizottság szerdán az EU-tagországok ellen. Magyarország a kutatás-fejlesztési célú adókedvezmények ügyében és a madárvédelmi jogszabályok kapcsán kapott figyelmeztetést.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyminisztérium szerint a K+F célú adókedvezményeket ért uniós kritika már nem aktuális, mivel a szabályozás január elsejétől megváltozott.

Huszonkét tagországot összesen negyven döntéssel figyelmeztetett vagy fenyegetett meg büntetéssel az "uniós kormány". Olaszország nyolc, Spanyolország öt, Belgium három figyelmeztetést kapott. Két esetben az eljárás lezárását jelentették be, mert a biztosok úgy ítélték meg, hogy Finnország a farkasvadászati engedélyek kiadása kapcsán eleget tett az Európai Bíróság tavalyi döntésének, Franciaország pedig megszüntette a folyószámlák kamatoztatását tiltó gyakorlatát. A "rosszak" közé ezúttal csak Lettországot, Litvániát, Szlovéniát, Hollandiát és Svédországot nem írták fel.

Magyarországnak az egyik határozat értelmében módosítania kell adószabályait, mert azok "csak azokat az adófizetőket részesítik adókedvezményben, akik magyarországi helyszínen végeznek kutatás-fejlesztési tevékenységet". E rendelkezések Brüsszel érvelése szerint összeegyeztethetetlenek az EK-szerződés által biztosított szolgáltatásnyújtási szabadsággal. Ha a bizottság két hónapon belül nem kap kielégítő választ most bejelentett megkeresésére - úgynevezett indoklással ellátott véleményére -, az ügyet az Európai Bíróság elé utalhatja.

A Pénzügyminisztériumnál elmondták, hogy az adószabályokban már megtörtént az EU által megkívánt változtatás és az új szabályok január elsejétől hatályosak. Ennek értelmében a K+F tevékenység végzésének színhelyétől függetlenül lehet igénybe venni a kedvezményeket.

Másik döntésével a bizottság úgy döntött, utolsó írásbeli figyelmeztetést küld, mert Magyarország nem tette meg a vadon élő madarak védelmével kapcsolatos európai uniós környezetvédelmi jogszabályok végrehajtásához szükséges nemzeti intézkedéseket. Két éve Brüsszel már figyelmeztette a magyar illetékeseket ez ügyben, és most megállapította, hogy "a felmerült kérdések közül többet jogszabályok elfogadásával sikeresen kezeltek", de "egy sor probléma esetében ez még várat magára".

Nyolc másik országnak már az Európai Bíróság előtt kell felelnie azért, mert még mindig nem alkalmazza a román és bolgár csatlakozás nyomán készített, a szakképesítési minősítésekkel kapcsolatos jogszabály-módosítást. Öt tagállam a szakképesítések kölcsönös elismerésének hiányosságai miatt néz szembe bírósági eljárással. Szlovákiát egyes privatizációs szerződések Brüsszel előtti bizalmas kezelése miatt intették meg.

Németország és Olaszország az uniós közbeszerzési szabályok mellőzésével döntött egyes hulladékkezelési ügyekben, emiatt kezdenek ellenük szabálysértés eljárást. Spanyolországnak, Finnországnak és Ausztriának a szolgáltatások szabad gyakorlását akadályozó előírások miatt küldtek figyelmeztetést Brüsszelből.

Máltának meg kell szüntetnie a gépkocsik regisztrációs adójával kapcsolatos szabályozását, amely hátrányos helyzetbe hozza a külföldön vásárolt használt autókkal kereskedőket a szigetországban. Spanyolországnak a forgalmai adó kiszámításának bizonyos szabályain is pontosítania kell, és megintették a kikötői jogok diszkriminatív gyakorlata miatt is.

Romániának és Bulgáriának az egységes uniós segélyhívószámmal, a 112-vel kapcsolatos elmaradásukat rótta fel Brüsszel, míg Luxemburg, Portugália és Görögország a közúti szállításra vonatkozó szociális előírásokat nem tartotta be. Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Belgium esetében a folyami információs szolgáltatásokban talált hiányosságokat a bizottság, Olaszországban a kikötők biztonságának ellenőrzésével vannak problémák. Olaszországnak véglegesítenie kell azokat a vészhelyzeti terveket, amelyeket veszélyes anyagokkal dolgozó létesítményekben bekövetkező incidensek esetére készítenek.

Lengyelországot egyebek között azért részesítette figyelmeztetésben Brüsszel, mert még nem ültette át joggyakorlatába az energiafelhasználás környezetkárosító hatásainak minimalizálását célzó egyik irányelvet.