Túlfűtött az orosz gazdaság

Vágólapra másolva!
Túlfűtötté vált az orosz gazdaság, mert a lakosság a magas infláció miatt kevesebbet takarít meg, a termelékenység növekedése pedig nem tart lépést a fizetésekével - jelentette ki Alekszej Uljukajev, a jegybank alelnöke. Ez a tendencia pedig a pénzromlás további gyorsulásával fenyeget - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A lakossági megtakarítások az első negyedévben csak 1,3 százalékkal emelkedtek, a tavalyi tempó felével. Az ország lakossága 1991 óta 4,1 százalékkal, 142,2 millióra csökkent, aminek folytán a termelékenység gyorsabban nőtt, mint a gazdaság, de csak feleolyan gyorsan, mint a bérek. A GDP tavaly a kormány terveit is meghaladva, 8,1 százalékkal bővült, de a bérek hatéves csúcsot felállítva, 16,4 százalékkal emelkedtek, a havi átlag elérte a 18 467 rubelt (768,85 dollár).

Alekszej Kudrin pénzügyminiszter egy nappal korábban ugyancsak a gazdaság túlhevüléséről beszélt, de ennek okát elsősorban abban látta, hogy a szállítási, az energetikai és a kommunikációs infra-struktúra képtelen kielégíteni az igényeket. Akkora a szakadék a szükséglet és a kapacitás között, hogy az új vállalkozások képtelenek hozzájutni a legalapvetőbb szolgáltatásokhoz, illetve extra pénzeket kell fizetni értük. Kudrin szerint a megoldás két-három év alatt felemelni és egységesíteni a jelenleg fogyasztói csoportonként különböző infrastrukturális szolgáltatások díjait - olvasható a Napi Gazdaságban.