Százmilliárd jut mezőgazdasági fejlesztésre

Vágólapra másolva!
Százmilliárd forintos fejlesztést kívánnak megvalósítani a magyar zöldség-gyümölcs ágazatban, az elképzelések megvalósítását ösztönző forrásokra április 1-jétől pályázhatnak a gazdálkodók - mondta Mártonffy Béla, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) igazgatója.
Vágólapra másolva!

A fejlesztési program megvalósítását indokolja, hogy a magyar zöldség és gyümölcs iránt egyre nagyobb a kereslet nemcsak belföldön, hanem külföldön is. Ezért az ágazatban rövid időn belül mintegy 800 ezer tonnával, a jelenlegi mintegy 2,8-2,9 millió tonnáról 3,5-3,8 millió tonnára szeretnék emelni a termelést.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) idei egyik kiemelt projektcsomagja a kertészeti ágazat fejlesztése. Az április 1-jétől induló kertészet fejlesztési program támogatásainak finanszírozására mintegy 20-25 milliárd áll majd a gazdálkodók rendelkezésére. A termelők az összköltség 40-60 százalékát igényelhetik támogatásként.A fejlesztési program keretében elsősorban a fedett termőhelyi kapacitást, azaz az üvegházak és a fóliasátrakkal borított termőterület nagyságát kívánják növelni. Jelenleg Magyarországon mintegy 3 500-4 000 hektár fedett termőterület van a zöldség-gyümölcs ágazatban, ezt a fejlesztéssel 8-10 ezer hektárra szeretnék növelni.

A fedett termőhely növelését indokolja, hogy a belföldi és a külföldi piacon is megnövekedett a friss áru iránti kereslet. Az igényeket pedig csak a fedett termőhelyekről lehet biztonságosan kielégíteni, így küszöbölhető ki időjárástól való függés. Emellett várhatóan májusban elkezdődhet az a fejlesztési program is, amely a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás modernizálását, korszerűsítését tűzte ki célul a friss áru csomagolása, a hagyományos feldolgozói tevékenység, továbbá a mélyhűtött termékek előállításának területén. Erre a programra mintegy 20 milliárd forint támogatás áll majd rendelkezésre.

Mártonffy Béla szerint ha Magyarországon megvalósul a zöldség-gyümölcs ágazatban az előirányzott 100 milliárd forintos fejlesztési program, úgy az ágazat visszanyerheti a '80-as évek közepén már megvolt teljesítményét. Ez lehetőséget teremt az ágazat további fejlesztésére is.