Japán eltörölte a benzinadót

Vágólapra másolva!
Japánban 17 százalékos benzinárcsökkentéssel ünnepelték az új pénzügyi évet. Március harmincegyedikén járt le ugyanis az 1974-ben "ideiglenesen" bevezetett út- és benzinadóra vonatkozó törvény hatálya - olvasható a Népszabadságban.
Vágólapra másolva!

A kormánypártok a régi rendszer folytatása mellett álltak, így nem örülnek a 17 százalékos árcsökkenésnek. A japán törvényhozás felsőházában többséggel bíró ellenzék viszont mereven elzárkózott a szabályozás megújításától. Az olcsó üzemanyag azonban várhatóan nem tart sokáig: az ellenzék gerincét adó Japán Demokrata Párt (DPJ) várhatóan már áprilisban megállapodik a kormánnyal a benzinadó általános felhasználásáról. Az adó elleni fő érv eddig ugyanis az volt, hogy az önkormányzatok gyakran felesleges beruházásokra költötték a belőle befolyó összegeket.

A miniszterelnök eredeti terve egyébként az volt, hogy tíz évre hosszabbítsák meg a benzinadótörvényt, és 590 milliárd dollár értékű útépítést finanszírozzanak a bevételből. Elemzések szerint a 25 jenes (41 forintos) adó eltörlése éves szinten 17 milliárd dollár bevételkieséssel járna a kormánynak és a helyi önkormányzatoknak. A befagyasztott beruházások hatására 0,2 százalékkal csökkenne a gazdasági növekedés.

Néhány töltőállomás egyébként már kedden 150-ről 125 jenre (207 forintra) csökkentette az üzemanyag literjének árát, de sok kút addig még a régi áron méri a benzint, amíg az adóval növelt benzin el nem fogy a tartályokból - értesült a Népszabadság.