Almunia: rugalmasabb árfolyampolitikát!

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa gyors intézkedést vár Kínától a jüan árfolyamának erősítésére és általában rugalmasabb árfolyami politikát a felzárkózó ázsiai országoktól. Joaquin Almunia szerint ezen lépések enyhítenék az euró árfolyamának erősödését okozó nyomást.
Vágólapra másolva!

Ma az árfolyami problémák szinte összes terhe az euróra nehezedik - mondta. Emlékeztetett, hogy tavaly már 12 százalékkal erősödött az euró a dollárral szemben, idei erősödésének mértéke pedig 8 százalék.

Almunia szerint a globális gazdaságban fennálló egyensúlyi problémák, és különösen a Kína és egyes közel-keleti országok óriásira duzzadt valutatartalékai fenn nem tartható szintet értek el. A közel-keleti olajországoknak azt tanácsolta a biztos, hogy többet költsenek gazdaságuk fejlesztésére és diverzifikálására.

Elmarasztalta az Egyesült Államokat és Japánt is, mondván: folyó fizetési mérlegük helyzete a globális gazdaságot fenyegető egyik legnagyobb veszély, az Egyesült Államoknak jelentős erőfeszítéseket kell tennie a megtakarítások fokozására, illetve a nevezett mérlegben nagy többletet felmutató Japánnak a gazdasági növekedés ütemének munkaerőpiaci reformokkal támogatott fellendítésére.