Bajban az izlandi gazdaság

Vágólapra másolva!
Pénzügyi vihar felhői gyülekeznek Izland fölött. A szigetország jegybankja nemrég váratlan húzással 15 százalékra emelte alapkamatát, azonban így sem tudta megvédeni a koronát a további leértékelődéstől. Nem csoda, hogy növekszik az aggodalom a banki szektor stabilitását illetően.
Vágólapra másolva!

Márciusban a korona több mint 20 százalékot veszített értékéből, és a nyomasztó gazdasági hírek hatására csak pénteken 3 százalékos leértékelődés sorsára jutott a dollárral és az euróval szemben egyaránt.

Az elmúlt években Izland gazdasága dübörgött, a húzóágazat pedig pont a pénzügyi szektor volt olyan bankokkal, mint a Kaupthing, Glitnir és a Landsbanki, melyek a világ pénzügyi színpadának jelentős szereplőivé váltak.

Azonban a Bears Stearns bedőlését követően a befektetők aggódni kezdtek, hogy az izlandi nagybankok túlfeszítettek és a fizetésképtelenség kockázatával néznek szembe. Ugyancsak kérdéses a kiskereskedelmi beruházó többek közt a House of Frasert tulajdonló Baugur cég kockázati pozíciója.

Az elemzők szerint az izlandi gazdaság nagyon ingatag: az államadósság a GDP 500 százaléka, az éves infláció pedig 8,7 százalék volt tavaly. Geir Haarde izlandi miniszterelnök szerint azonban az izlandi gazdaság stabil lábakon áll, ha pedig tovább romlik a helyzet, megteszik a szükségess lépéseket.