Nyomás alatt az amerikai olajcégek

Vágólapra másolva!
Öt amerikai olajvállalat igazgatóját kérdezték arról, hogy miért kéne adócsökkenésből ismét 18 milliárd dollárnyi extra bevételhez jutniuk, miközben 2007-es profitjuk összesen 138 milliárd dollár volt.
Vágólapra másolva!

Ugyancsak kritika érte őket azért, mert nem fektetnek a megújuló energiaforrások kiaknázásába. Az Exxon Mobil, a Chevron Corp, a ConocoPhillips, a BP és a Royal Dutch Shell vezetőit az amerikai képviselőház egyik bizottsága hallgatta meg.

Az igazgatók a cégek védelmében a magas olajárakkal igazolták nagy bevételeiket, amikről pedig nem ők tehetnek, hangzott indoklásukban.

"Ugyan a bevételeink abszolút értékben magasak, azonban nem tekinthetünk el iparágunk ciklikus, hosszú távú természetétől és a magas beruházási követelményektől. Az olajipari vállalatokat csak kontextusukban vizsgálhatjuk" - fogalmazott J. S. Simon, az Exxon elöljárója.

Pikáns felhangot ad nyilatkozatának, hogy az elmúlt pénzügyi évben az Exxon 40 milliárdos profitot produkált, ami amerikai rekord.

Az olaj ára mostanában hordónkénti 111,8 dolláron tetőzött, ami az olajipari termékek árán is meglátszott. Az amerikai polgár jelenleg 3,29 dollárt fizet egy gallon benzinért.