Németek nyomják le a munkanélküliséget

Vágólapra másolva!
Rekord alacsony szinten stabilizálódott a munkanélküliség az euróövezet országaiban februárban, a 27 uniós tagországban pedig csökkent januárhoz képest, mert a Németországban tapasztalt javulás ellensúlyozni tudta a munkanélküliek számának emelkedését Spanyolországban és Írországban.
Vágólapra másolva!

Az Eurostat kedden közzétett adatai szerint az euróövezet országaiban az elemzők várakozásaival összhangban 7,1 százalék volt a munkanélküliség, ugyanannyi, mint januárban. Az Európai Unió 27 tagországában 6,8 százalékról 6,7 százalékra mérséklődött az arány. Magyarországon 7,6 százalékos volt a munkanélküliség februárban, azonos a januárival. Decemberben 7,9 százalékos volt a munkanélküliség az Eurostat szerint.

Németországban a vártnál jobban csökkent a munkanélküliség márciusban: a munkaügyi hivatal kedden közzétett adatai szerint szezonális kiigazítással 55 ezerrel volt kevesebb az állástalanok száma, mint februárban, miközben elemzők 40 ezres csökkenésre számítottak.

A munkanélküliségi ráta 8,4 százalékra mérséklődött a februári 8,6 százalékról. Összesen 3,507 munkanélkülit regisztráltak márciusban, 110 ezerrel kevesebbet, mint februárban.Elemzők szerint a vártnál nagyobb csökkenés a jó gazdasági helyzetnek tulajdonítható, a vállalatok több munkaerőt foglalkoztatnak.