Gyorsan nő a bioetanol-kutak száma

2008.04.01. 7:47

Magyarországon már tíz töltőállomáson tankolhatnak bioetanolt az autósok- Az E85-ös üzemanyag 70-100 forinttal olcsóbb a 95-ös benzinnél - olvasható a Napi Gazdaságban.

Alternatív (zöld) üzemanyagot (E85) a fővárosban három helyen, valamint Érden, Bábolnán, Kecskeméten, Székesfehérváron, Veszprémben, Győrben és Sopronban vásárolhatnak a megfelelő autóval rendelkezők.

Az ország első bioetanol-töltőállomását tavaly júliusban nyitották Bábolnán, a tervek szerint az országos hálózat az idén szinte teljesen kiépül, a közeljövőben Szombathely, Siófok, Sárvár, Debrecen, Kapuvár, Zalaegerszeg, Pécs, Celldömölk, Kaposvár, Miskolc is rendelkezik majd zöld üzemanyagot árusító benzinkúttal.

Az E85-ös üzemanyag 85 százalékban bioetanolt, 15 százalékban pedig szuperbenzint tartalmaz. A bioetanol kukoricából és cukornádból készül, elégetésével egyszer már a növényekben megkötött szén-dioxid kerül a légtérbe, alkalmazásával ezért csökken az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása- Az E85-ös agresszív, alkoholra hasonlító anyag, amit nem lehet hagyományos autókba tankolni, mert szétmarja az üzemanyaggal érintkező fém és gumi alkatrészeket - olvasható a Napi Gazdaságban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK