Kétéves mélyponton az eurozóna ipari teljesítménye

Vágólapra másolva!
Az eurózónában a feldolgozóipari tevékenység két év fél éves mélypontra süllyedt márciusban a termelés mérete alapján - derül ki a kedden közölt RBS/NTC által kezelt beszerzői menedzser index adataiból. A vezető ipari országok között ugyanakkor hét éve nem tapasztalt méretű eltérések adódtak. A szakértők szerint a javuló németországi helyzet nem tudja ellensúlyozni több mediterrán térségbeli ország feldolgozóiparának romlását, a GDP komoly visszaesését.
Vágólapra másolva!

A feldolgozóipari beszerzői menedzser index 52,0 pontra esett a februári 52,3 pontról, a szakértői várakozásoknak megfelelően és egybevágóan a 12 nappal ezelőtt közzétett előzetes becsléssel. A szakértők a lassuló, de még mindig tartó növekedésre való tekintettel azt jósolják, hogy az Európai Központi Bank (EKB) még több hónapon át a mostani 4,0 százalékon fogja tartani az irányadó kamatot.

A felmérés szerint a vállalatok termelése jelentős mértékben esett, 52,1 pontra süllyedt márciusra a februári 53,7 pontról, ami 2005 augusztusa óta a legalacsonyabb szintet jelenti. (Az index 50 pont fölött bővülésre, az alatt a tevékenység beszűkülésére utal.)

Németország a csúcson

Németországban az index hét havi csúcsra emelkedett, Franciaországban változatlanul gyors növekedést mutat, ezzel szemben Olaszországban 2005 júniusa óta első ízben jelzi a termelés csökkenését. Spanyolországban az index 2001 decembere óta a legalacsonyabb szintre esett. - Olaszország és Spanyolország feldolgozóipari ágazata egyre aggasztóbb helyzetbe került a gyenge hazai kereslet következtében - értékelik szakértők.

A vállalatok input árai márciusban tovább emelkedtek részben a magas, hordónkénti 100 dollár feletti nyersolajárak és a megugró élelmiszerárak miatt. Az input árak indexe 68,6 pontra emelkedett (ez magasabb, mint a 2006 szeptemberi csúcs) a februári 68,3 pontról. Az eurózónában az infláció márciusban a várakozásokat meghaladóan 3,5 százalékkal nőtt, szemben a februári 3,3 százalékkal. Az EKB az árdrágulások ütemét a 2 százalék alatt kívánja tartani.

A kereslet csökken

A vállalatok a gyengülő kereslet miatt a korábbinál nehezebben tudják áthárítani a vásárlókra az árdrágulásokat, amit az output árak indexének gyengülése érzékeltet.(Az index 55,5 pontra süllyedt a februári 56,4 pontról.)

A feldolgozóiparban a foglalkoztatottság márciusban némileg javult. A vonatkozó index 52,5 pontra emelkedett a februári 52,1 pontról,amivel 2007 szeptembere óta a legmagasabb szintre került. Németországban gyors ütemű volt a munkahelyek létrehozása, Spanyolországban viszont a foglalkoztatottsági helyzet rosszabbodása három év óta a legerőteljesebb volt.