Orosz gáz kerülhet a Nabuccóba is

Vágólapra másolva!
Törökországnak nincs ellenére, hogy a Nabucco vezetékbe azeri, türkmén, kazah, sőt orosz gáz kerüljön - nyilatkozta Saltuk Duyzol, a török Botas olaj-gáz cég vezetője. Mivel Közép-Ázsiából szárazföldön Oroszországon kívül csak Törökországon keresztül lehet gázt szállítani, a török álláspont stratégiai jelentőségű Európa orosz gáztól való függése szempontjából.
Vágólapra másolva!

Washingtonból pontosan ezért éri kritika a törököket, hiszen a valamennyi vezeték közül legolcsóbban megépíthető Nabucconak pontosan az a jelentőssége, hogy csökkenthetné az öreg kontinens orosz szénhidrogénektől való függetlenségét - írja a Népszabadság.

A jövő az iráni földgázé

További tiltakozást vált ki amerikai körökben, hogy Ankara és Teherán között hosszabb távú megállapodás született egy iráni-török vezeték megépítéséről, mivel a Törökországnak szállítandó évi 9,6 millió köbméter gáz eljuttatására a jelenlegi kapacitás nem elegendő.

Ráadásul nem Törökország az egyetlen, aki iráni külön-megállapodásokkal óhajtja biztosítani jövőbeli energiaszükségletét. A semlegességére hivatkozó Svájc az Adriai-tenger fenekén épít ki Olaszország és Irán között új vezetéket, méghozzá jelentős tőkebefektetéssel. Svájcnak még így is megéri a világ második legnagyobb földgázkészlettel rendelkező országától vásárolni - tudósít a Népszabadság.

A jelentős gázkészletekkel rendelkező Irán tehát egyre kedvezőbb pozícióba kerül az energiapiacon. Ezut támasztja alá F.-C. Wellner nyugat-berlini professzor eszmefuttatása is, mely szerint a világ kőolaj-kitermelési kapacitása véges, és a termelés bármilyen magasra felvert olajár mellett is tetőzik 12 éven belül. Így hamarosan a két-három emberöltőnyire is elegendő földgázkészlet használata kerül majd előtérbe.