Csökkent a német államadósság

Vágólapra másolva!
A német államadósság tavaly még a GDP 65 százalékát érte el, de 2006-hoz képest az ország adósság helyzete javult, hiszen akkor az adósság aránya még 67,6 százalékon állt. Az euróövezet tagállamai részére előírt 60 százalékos felső határtól ugyanakkor még mindig messze van, közölte a Bundesbank, emlékeztetve, hogy 2001 óta ezt a követelményt Németország még egyszer sem teljesítette.
Vágólapra másolva!

Az államadósság összege tavaly is nőtt, mintegy 7 milliárd euróval, elsősorban a társadalombiztosítási programokkal kapcsolatos kiadások miatt.

Az államháztartás egyenlege viszont tavaly százalékban alig kifejezhető 10 milliárd euró körüli többlettel zárt, mert a bevételi oldal 3,4 százalékos növekedése mellett a kiadások csak 0,4 százalékkal gyarapodtak. 2006-ot a német állam "háztartása" 18,7 milliárd eurós hiánnyal zárta még.

A német szövetségi statisztikai hatóság, a Destatis közlése szerint a többlet, nevezetesen a bevétel növekedése az adó- és többletbevételek mellett az üzleti tevékenységből fakadó 23,8 százalékos bevételi plusz javára is írható.