Ugyanúgy látjuk a gazdaságot, mint egy éve

Vágólapra másolva!
Az Ecostat 2008 első negyedévi konjunktúra indexe 91 százalék, tavaly a negyedik negyedévben 90,6, egy évvel korábban 82,9 százalék volt - közölte az Ecostat Kormányzati  Gazdaság-Társadalom-Stratégiai Kutató Intézet hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az intézet közleménye szerint az összetevők értékei az eltelt két évben jelentősen ingadoztak, 2006 harmadik negyedévétől a múlt év tavaszáig viszont növekedtek.

A két vállalatcsoport, a nagy-, valamint a kis- és középvállalatok rövid távú konjunktúra felméréseinek eredményeiből kirajzolódó trendvonalak a költségvetési kiigazítással összefüggő intézkedések időszakában - 2007 közepéig - eltérő mértékű bizalomvesztést jeleztek. Érezhető bizalomerősödés a kis- és középvállalatok körében, valamint a TOP 100 cégeknél április-májusban kezdődött. A lakosság bizalmi indexei a költségvetési kiigazítás időszakában néhány százalékponttal visszaestek, 2007 negyedik negyedéve óta ismét enyhén emelkedő trend mentén javulnak.

A nagyvállalatok, a kis- és középvállalkozások, valamint a lakosság gazdasági várakozásait összegző indexek trendvonala négy negyed éve egyenes vonalú, szinte vízszintes pályát ír le. Eszerint a konjunktúra megítélése a vállalkozói és a lakossági szférában szűk határok között változott, a társadalmi-gazdasági események kiszámíthatóak voltak - áll a közleményben.

Túl nagy munkáltatói terhek, gyenge vásárlóerő

A TOP-100 nagyvállalatok 2008 első negyedévi bizalmi indexe 90,5 százalék, az előző negyedévhez képest visszaesett. A multinacionális cégek hazai leányvállalatainak rövid távú konjunkturális várakozásai a múlt év második negyedévében tetőztek, azóta a bizalom mérsékelt ütemben csökkent. Az elmúlt három hónapban növekvő teljesítményről a nagyvállalatok harmada, csökkenőről 19 százalékuk számolt be. A következő fél évben a cégek többsége teljesítményének a szinten maradásával számol. A vállalkozások 38 százaléka a termelés bővülését prognosztizálja, értékesítési lehetőségeit kedvezőtlennek ítéli 18 százalékuk.

A TOP-100 csoport megítélése szerint cégük fejlődését a gyenge hazai vásárlóerő, a túlzott adóterhelés és a bizonytalan gazdasági környezet hátráltatja. A TOP-100 vállalatok többsége úgy véli, hogy a gazdasági körülmények hat hónapon belül érdemben nem fognak változni. A cégek több mint 40 százaléka tart az üzleti környezet esetleges rosszabbodásától.

A kis- és középvállalatok (kkv) 2008 első negyedévi konjunktúra indexe 90,2 százalék, megegyezik a korábbi három hónap mutatójával, így a komplex index összetevői között hosszabb időtávon ez tekinthető a legstabilabb jelzőszámnak. Az elmúlt három hónap teljesítményéről nyilatkozva a kkv-k 41 százaléka stabil, 29 százalékuk növekvő, 31 százalékuk pedig csökkenő termelésről számolt be. A rövid távra szóló prognózisok szerint a korábbi tendenciákhoz képest szerény mértékű pozitív elmozdulás érzékelhető: a kkv-k 43 százaléka szinten maradó, 35 százaléka bővülő és 22 százalékuk csökkenő teljesítményt vár tevékenységi körében.