Hatszázmilliárd dollárba kerül a válság

Vágólapra másolva!
A pénzpiaci válság a bankoknak, pénzintézeteknek világszerte összesen mintegy 600 milliárd dolláros veszteséget okoz - állapítja meg friss tanulmányában a német bankfelügyelet, a BaFin.
Vágólapra másolva!

A megállapításait közreadó német Spiegel hírmagazin ezt a legkedvezőtlenebb forgatókönyvnek nevezi, megemlítve, hogy a BaFin 16 oldalas elemzésében a jelzálogpiaci válsággal indult pénzügyi zavarok együttes kárát inkább valahol a 430 milliárd dollár körül tarja valószínűnek. Ebből 295 milliárdnyi veszteséget lényegében már elismertek - olvasható a Spiegelben.

A német pénzintézetek vesztesége eddig 10 százalék körül lehetett a globális pénzügyi veszteségben, azaz a pénzpiaci válság végső kármérlege számukra 60 milliárd dollárnak megfelelő összeg is lehet, a legrosszabb esetben. Ez bizonyos mértékben rácáfol a Bild című lapban korábban közzétett becslésre, miszerint a német bankoknak összesen körülbelül 70 milliárd eurónyit, azaz legalább 90 milliárd dollárnyit kell majd végül veszteségként leírniuk.

A 430-600 milliárd azonban csak a bankok kára, ezt a különböző alapok, biztosítók és nem a pénzügyi területen tevékenykedő vállalkozások vesztesége egészítheti ki.