Gazdaságot fejlesztene a szegedi egyetem

Vágólapra másolva!
Miközben a Szegedi Tudományegyetem az európai felsőoktatási intézmények rangsorában a 80., addig a régió gazdasági teljesítménye 2006-ban az uniós átlagának csupán 40,3 százaléka volt. Ez utóbbin változtatna 7,5 milliárd forint értékű fejlesztésekkel az intézmény a képzési portfólió megújításával és a k+f szolgáltatások javításával.
Vágólapra másolva!

A műszaki és természettudományos képzés bővítésére és a kutatás-fejlesztési tevékenység erősítésére nyújtott be pályázatot konzorciumi partnereivel a Szegedi Tudományegyetem (SZTE). A tervezett beruházások összköltsége megközelíti a 7,5 milliárd forintot - mondta az intézmény stratégiai igazgatója, Vilmányi Márton. A beruházás tartalmazza az intézmény informatikai hálózatának korszerűsítését és továbbfejlesztését is. A pályázaton elnyerhető maximális támogatás hatmilliárd forint, az informatikai fejlesztés esetében 500 millió forint, a fennmaradó részt az intézmény saját forrásaiból fedezi - tudatta az igazgató.

A Dél-Alföld gazdaságát vizsgálva különös ellentmondás figyelhető meg: az egyetem az európai felsőoktatási intézmények rangsorában holtversenyben a 80. helyen szerepel, míg a régió gazdasági kibocsátása 2006-ban az EU átlagának csupán 40,3 százaléka volt - mondta Vilmányi Márton. Hasonló paradoxon, hogy míg a gazdasági aktivitás alacsony a Dél-Alföldön, a kutatás-fejlesztés adatait megvizsgálva a régió országos tekintetben a főváros és vonzáskörzete után a második helyen áll - tette hozzá.

Megoldást az hozhat, ha az SZTE központi szerepet vállal a helyi és regionális gazdaságfejlesztésben, elsősorban azokon a területeken - a biológia, a biotechnológia, a szoftver- és egészségipar, a környezetvédelem és az anyagtudományok területén -, melyeken a kritikus kutatói létszám rendelkezésre áll - beszélt a tervek hátteréről az egyetemi oktató. A fejlesztések célja a régió versenyképességének javítása a felsőoktatási intézmények képzési portfóliójának megújításán és a kutatás-fejlesztési szolgáltatások színvonalának emelésén keresztül.