Németek támadják a Gyurcsány-kormányt

Vágólapra másolva!
Összeomlott légvár című írásában a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) konzervatív napilap bécsi tudósítója, Reinhard Olt cikket fogalmazott, mely szerint a tervezett új kormányzati negyedhez hasonlóan az Új Magyarország elnevezésű terv is meghiúsulhat.
Vágólapra másolva!

Ezzel összefüggésben úgy vélekedett, hogy a kormányzati negyed építésének elvetéséről született döntést sok magyar az Új Magyarország-terv végének kezdeteként értékeli.

Olt szerint ha marad is valami a kormány reformprogramjából, amely ellen az ellenzék az összes "parlamenti és parlamenten kívüli eszközzel" harcot hirdetett, s amelynek egyik kulcselemét, a betegbiztosítás újjászervezését a kormányfő szocialistái sem fogadták osztatlan támogatással, Gyurcsánynak sok területen visszakoznia kell.

A cikkíró utalt arra, hogy a kormány eredeti számításai szerint a kormányzati negyed tervezett épületeinek bérleti díja alacsonyabb lett volna, mint a jelenlegi minisztériumi épületek üzemeltetésének költsége. Ily módon a negyed az állam takarékoskodásának és hatékonyságának szimbóluma lett volna, ami egyben azt is célozta, hogy a lakosság számára a reformokból fakadó korlátozásokat elviselhetőbbé tegye. Mindez immár légvárrá vált - állapította meg a FAZ kommentárírója.

Az újság beszámolt arról is, hogy a kormányzati negyed tervét a koalíciós partner szabad demokraták is ellenezték, s már tavaly karácsony előtt jelezték, hogy a program megvalósításának folytatását "koalíciós kérdéssé" teszik. A cikkíró szerint Gyurcsány környezetéből is hangossá vált az elutasítás.

Ennek kapcsán Olt arról írt, hogy Kiss Péter miniszter, aki a kancellári hivatal vezetőjeként a kormány második emberének számít, bírálta a tervet, s Veres János pénzügyminiszter is lebeszélte arról a kormányfőt. Az ellenzék pedig felháborítónak tartotta, hogy az általános takarékoskodás és a lakosságra nehezedő terhek idején új kormányzati negyedet építsenek.

A cikkíró hangoztatta: a kormányzati negyed tervét kezdettől fogva a korrupció gyanúja övezte. Ennek kapcsán utalt arra: újságírók szerint a tervezett nagyberuházás sok szállal kötődött olyan személyekhez, akik egy bizonyos "kapcsolati körhöz" tartoztak, amely akkor jött létre, amikor Gyurcsány még KISZ-vezető volt.

A FAZ rámutatott: másfél éves előkészületek után az Új Magyarország nevű kormányprogram e "presztízsterve" immár a múlté. A kudarc nyomán mind a kormánynak, mind a miniszterelnöknek további tekintélyvesztéssel kell számolnia.

A kormány lemondott egy "fontos szimbólumról", s ezzel beismerte, hogy az Új Magyarország koncepciója csődöt mondott. A koalíciós pártok kormányképessége tovább gyengült, s a koalíció politikai túlélése kezd kérdésessé válni - hangoztatta a lap.