Standard & Poor's: Európa megússza

Vágólapra másolva!
Európa jó eséllyel elkerüli az idén a tényleges recessziót, a globális hitelválságból eredő megtorpanást azonban nem tudja kivédeni, és a fogyasztókon múlik az uniós gazdaság lassulásának mértéke és időtartama. Magyarországon a költségvetési szigor háztartásokat szorító hatása az idén már enyhülni fog, és ez "enyhe élénkülést" hozhat.
Vágólapra másolva!

A a Standard & Poor's elemzése szerint az EU statisztikai összképe "komor": az euróövezet kiskereskedelmi forgalma tavaly decemberben 1995 óta nem látott mértékben esett vissza, a szolgáltatások növekedési üteme pedig négyéves mélypontra lassult.

Az S&P szerint a zuhanó részvény- és ingatlanpiaci árakkal, növekvő inflációval és a munkanélküliség csökkenésének megállásával jellemzett környezetben az e jelenségekre adott fogyasztói válasz fogja jelentős részben meghatározni a várt lassulás mértékét és területi eloszlását.

A Standard & Poor's két fő térségre osztja az EU meghatározó gazdasági erőközpontjait a jellemző fogyasztói magatartás szempontjából. Az egyikbe a "zsugori" Németország, Franciaország és Olaszország tartozik, amelyekben a háztartások megtakarítási rátája rendre 16 százalék körül mozog és tavaly még nőtt is, Spanyolországban és Nagy-Britanniában azonban éppen ellentétes folyamat zajlik.

A megtakarítási ráta különösen Nagy-Britanniában csökken meredeken: a tavalyi harmadik negyedévben 3,5 százalék volt az egy évvel korábbi azonos időszakban mért 5,1 százalék után, vagyis a fogyasztás gyorsabban növekszik a jövedelmeknél.

A Standard & Poor's szerint a brit háztartások "kirívóan sebezhető" helyzetben vannak: összesített adósságállományuk a legmagasabb az EU-ban, eléri a GDP-érték 97 százalékát és az elkölthető jövedelemtömeg 108 százalékát.

Az átlagos brit háztartás jelzálogkamat-törlesztési terhe tavaly 7500 font (2,7 millió forint) volt a 2002-ben mért 3582 font helyett, vagyis öt év alatt 100 százalékkal nőtt.

A német háztartások GDP-arányos összesített eladósodottsága ugyanakkor 64 százalék, a franciáké 45 százalék, az olaszoké 33 százalék volt tavaly, áll az S&P keddi londoni elemzésében.

A hitelminősítő összességében azzal számol, hogy az euróövezeti reálnövekedés az idén markánsan, a tavalyi 2,7 százalékról 1,7 százalékra lassul, és jövőre 2,0 százalékra gyorsul vissza.

A legnagyobb euróövezeti gazdaságban, Németországban a tavalyi 2,5 százalék után az S&P az idén 1,8 százalékos, jövőre 2,0 százalékos GDP-növekedést vár. Az előrejelzés szerint az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban, Nagy-Britanniában még erősebb lesz a megtorpanás: a Standard & Poor's a tavalyi 3,1 százalék után 2008-ban 1,5 százalékos brit növekedést jósol, 2009-re pedig 2,1 százalékot vár.

Az elemzés szerint a lassulást Kelet-Európa sem fogja elkerülni, Magyarországon azonban a térségi összehasonlításban igen alacsony bázisról az idén már élénkülés várható.

Az S&P előrejelzési grafikonja szerint Csehországban és Lengyelországban a tavalyi 6,0 százalékos, illetve 6,5 százalékos ütemről az idén 4,0 százalékra, illetve 5,0 százalékra csökken a növekedés.

Magyarországon azonban már tavaly is csak 2,0 százalék volt a GDP-növekedés, és a hitelminősítő szerint az idén - miután a költségvetési politika már nem nehezedik olyan súllyal a háztatásokra, mint tavaly - "enyhe élénküléssel" 2,5 százalékos növekedés várható.

A Standard & Poor's szerint az infláció lassulásával van esély arra, hogy az MNB alapkamata 2008 végéig egy százalékponttal 6,50 százalékra csökken.