Fitch: tisztább helyzetet hoz a sáveltörlés

Vágólapra másolva!
Tisztább pénzügypolitikai célkövető helyzetet teremt a forint árfolyam-ingadozási sávjának keddtől érvényes eltörlése, amely ugyanakkor megerősíteni látszik azt a várakozást, hogy Magyarország 2014 előtt nem lesz az euróövezet tagja, áll a Fitch Ratings londoni elemzésében.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb európai hitelminősítő szerint a forintsáv felszámolásával eltűnik az árfolyamkövetés és az MNB 3 százalékos inflációs céljának teljesítése közötti "potenciális ellentmondás ... a potenciálisan egymást zavaró kettős pénzügypolitikai célkövetés".

Az árfolyamsáv eltörlésének váratlan bejelentését más nagy londoni házak is kedvezően fogadták. Wike Groenenberg, a Citigroup londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci stratégiáért felelős igazgatója a bejelentés után azt mondta, hogy a sáv eltörlésének időzítése "tökéletes", mivel a forint "éppen jó messze volt" a sáv erős végétől.

Raffaella Tenconi, a Dresdner Bank londoni befektetési érdekeltségének (Dresdner Kleinwort) Magyarország-elemzője szerint a forint árfolyamsávjának eltörlése "rendkívül kedvező", mivel annak jele, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök "továbbra is erős vezető pozícióban van", és változatlanul elkötelezett a mély szerkezeti reformok mellett.

A Dresdner londoni elemzője szerint a sáv felszámolása ugyanakkor tovább fokozza az arra irányuló nyomást, hogy a jegybank és a kormány koherens, átlátható gazdaságpolitikát folytasson, megakadályozandó a meredek árfolyamkorrekciókat a magyar befektetési konstrukciókban.

A Fitch Ratings londoni elemzése szerint az euróhoz kötött árfolyamsáv feladásának nem lesz közvetlen hatása a forint (külső) értékére, mivel a forint az utóbbi időkben 265 körüli árfolyamon mozgott, és ezt eddig sem korlátozta a sáv.

A forintárfolyamnak ugyanakkor a továbbiakban is jelentős szerepe lesz az MNB pénzügypolitikai döntéseiben, tekintve az árfolyamváltozásoknak az árakra gyakorolt átszűrődő hatását, és a magánszektor jelentős mértékű deviza-eladósodottságát, áll a Fitch londoni kommentárjában.

Az elemzés szerint az árfolyam-lebegtetés bevezetése megerősíti a Fitch azon nézetét, hogy nem valószínű Magyarország 2014 előtti eurócsatlakozása, azzal együtt sem, hogy a konvergencia-program legutóbbi változata akár 2012-re is megteremtheti a feltételeket.

Nem sok értelme lenne ugyanis az euróövezet előtti átváltási mechanizmussal (ERM-II.) gyakorlatilag azonos rendszer feladásának, ha a magyar hatóságok 2012-re terveznék az euróövezeti csatlakozást, ez ugyanis azt jelentené, hogy 2009 első felében be kellene lépni az ERM-II.-be, fejtegetik a Fitch Ratings londoni elemzői.

A hitelminősítő szerint a sáveltörlésnek nincs közvetlen hatása a Magyarországra érvényben tartott, közepes befektetői "BBB plusz" szuverén devizaadósi osztályzatra. A ház felidézi, hogy tavaly novemberben az addigi leminősítést valószínűsítő negatívról stabilra javította vissza a szuverén besorolásra érvényes kilátást - vagyis levette a napirendről a magyar adósosztályzat visszaminősítését -, tükrözve a 2007-es és 2008-as hiánycsökkentési programba vetett bizalom erősödését.

A Fitch elemzése szerint ugyanakkor a 2009-es költségvetési kilátások már bizonytalanabbak, és a deficitcsökkentés folytatására irányuló politikai akarat a 2010-es választások közeledtével, sőt már az idei márciusi népszavazás nyomán is lanyhulhat.

Ha azonban elvész a reformlendület, és megismétlődik a korábbi választások előtt tapasztalt költségvetési expanzió, az ismét lefelé irányuló nyomást gyakorolna a szuverén magyar adósosztályzatokra, áll a Fitch londoni elemzésében.

A Fitch Ratings londoni központjában tartott február eleji felzárkózó piaci szemináriumon a hitelminősítő térségi szuverén besorolásokért felelős igazgatója, Ed Parker, hogy az eddigi költségvetési stabilizáció nyomán várható-e kilátásjavítás a magyar adósosztályzatra a cég részéről - úgy fogalmazott: ez "még nincs a láthatáron".

Parker elismerte az előrelépést a költségvetési konszolidációban, de szintén megemlítette a távlati kockázatok között a következő választások előtti időszakot, amikor a ház szerint már bizonytalanabb lesz a költségvetési konszolidáció sorsa.