Egyre nagyobb a GMO-vetésterület

Vágólapra másolva!
A Biotechnológiai Alkalmazások Nemzetközi Szolgálatának (ISAAA) összesítései szerint jelentős mértékben, 12 százalékkal nőtt a génmódosított (GMO) növények vetésterülete 2007-ben - olvasható a Világgazdaságban.
Vágólapra másolva!

A bővüléssel a GMO-terület tavaly meghaladta a 114 millió hektárt. A legnagyobb felületen szóját, takarmánykukoricát, gyapotot és repcét vetettek. A GMO-termelésben továbbra is az Egyesült Államok, Argentína és Brazília jár az élen, és e három ország adja a teljes terület 80 százalékát.

Az ISAAA ugyanakkor megállapítja, hogy tavaly a legnagyobb mértékben Indiában nőtt a vetésterület, elérve a 6,2 millió hektárt. A génmódosított növények közül a növényvédőszerekkel szemben ellenálló fajták a legnépszerűbbek, majd a rovarrezisztens és a mindkét előbbi tulajdonságot hordozó típusok következnek.

Az unió változatlanul megosztott GMO-ügyben, és több tagország a génmódosított növények ellen érvel. Ez a helyzet Magyarországon is, ahol moratórium tiltja a génmódosított növények köztermesztését. Ugyanakkor a nagyüzemi agrárvállalkozások egyre inkább a korlátozások feloldását sürgetik, a tiltás nyomán ugyanis versenyhátrányba kerülnek - értesült a Világgazdaság.