PSZÁF: felfüggesztették az EDBUSY tevékenységét

Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felszólította a cseh EDBUSY a.s. társaságot, hogy szüntesse be bejelentés nélkül folytatott pénzügyi szolgáltatási tevékenységét Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A PSZÁF honlapján közölt határozat szerint a felszólítás kiterjed az EDBUSY a.s. (székhelye: Josefska 15, Brno 602 00, Csehország) cégre, valamint a nevében és képviseletében Magyarországon eljáró személyekre, és kimondja, hogy azonnali hatállyal szüntessék be pénzkölcsön nyújtását, pénzügyi szolgáltatás közvetítését, illetve az e tevékenységet elősegítő ügynökhálózat szervezését.

A végzés utal arra, hogy a tevékenységek a folyamatban lévő piacfelügyeleti eljárást lezáró ügydöntő határozat meghozataláig sem folytathatók. A piacfelügyeleti eljárás bejelentés nélkül folytatott pénzügyi szolgáltatási tevékenység ügyében kezdődött.

A felügyelet bejelentések, illetve piacmonitoring alapján indította az eljárást. Az eljárás tárgya az is, hogy a végzett/végzendő tevékenység kimeríti-e a határon átnyúló tevékenység fogalomkörét. Az EDBUSY a.s. nem jelentkezett be a felügyeletnél határon átnyúló szolgáltatás végzése céljából, de ezt nem is teheti meg, mert nem rendelkezik a székhelye szerinti felügyeleti hatóság engedélyével sem pénzkölcsön nyújtására, ezért Magyarországon határon átnyúló tevékenységet nem végezhet és ügynökhálózatot sem építhet.

A bejelentők szerint a társaság 2008. év folyamán kezdte meg ügynöki jellegű hálózatának kiépítését Magyarországon sajátos hitel termékek értékesítése céljából. Az EDBUDY a.s. ügynökhálózatot épít ki Magyarország területén, ügynökök és a rendszerbe belépni szándékozó potenciális tagok részére előadásokat, kvázi oktatásokat tartanak, amelyen ismertetik a kínált hitel termékeket, illetve tájékoztatják a leendő ügynököket a részükre járó ügynöki jutalékokról.

A hálózat kiépítése úgynevezett multi level marketing rendszerben folyik, vagyis a hálózat szervezésekor az abban résztvevő ügynökök részesedést kapnak az általuk beszervezettek után.A felügyelet az eddigiekben megállapította, hogy sem az EDBUSY a.s., sem pedig a nevében és képviseletében fellépő és a hatósági ellenőrzés során beazonosított személyek nem rendelkeznek a pénzügyi szolgáltatási tevékenység folytatásához szükséges engedéllyel, nevükre a pénzügyi szolgáltatások közvetítéséhez szükséges bejelentés sem érkezett.

Az EDBUSY a.s. nem szerepel a felügyelet nyilvántartásában, így Magyarországon semmilyen pénzügyi illetve kiegészítő pénzügyi szolgáltatás folytatására nem jogosult. Az EDBUSY a.s. nevében és képviseletében fellépő személyek sem jogosultak pénzügyi szolgáltatás közvetítésére Magyarországon magyar ügyfelek részére.