Ma tárgyal Gyurcsány és Medvegyev

Vágólapra másolva!
Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök-helyettes, a Gazprom elnöke és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elsősorban a Déli Áramlat tervezett gázvezetékről tárgyal hétfő délután Budapesten - mondta az MTI-nek Daróczi Dávid kormányszóvivő, aki a találkozó tényén kívül részleteket nem közölt. A kormányszóvivő a Népszabadságban megjelent információt erősítette meg.
Vágólapra másolva!

Az MTI-nek több más kormányközeli forrás is azt állította, hogy hétfőn pont kerülhet a vitás kérdések végére és megszülethet egy kormányközi egyezmény végleges szövege is. Ebben egyebek mellett a két kormány garanciát vállalna a gázszállítás feltételeit illetően.

A távirati iroda úgy tudja, hogy Veres János pénzügyminiszter a múlt héten Oroszországban tárgyalva azért nem tudta tető alá hozni a megállapodást, mert Gyurcsány Ferenc nem tartotta elfogadhatónak az orosz fél feltételeit. Eszerint a gázvezeték magyarországi szakaszában, vagy az azt üzemeltető cégben 51-49 százalékos lenne a részesedési arány az orosz fél javára és utóbbi gazdasági jogszabályváltozás esetén kártalanítást kérhetne a magyar államtól.

Korábban a Mol és a Gazprom kötött elvi megállapodást a közös gázvezeték-építés szándékáról, és alapítottak is egy közös projektcéget (50-50 százalékos tulajdoni aránnyal), amely a megvalósítás lehetőségét vizsgálja.

A Déli Áramlat vezeték délről, Szerbiából érkezve haladna át Magyarországon, és úgy csatlakozna az Ausztriában lévő nyugati gázrendszer-központhoz: Olaszország és Ausztria már igent mondott a tervre. Az MTI információi szerint az Országgyűlés külügyi és a gazdasági bizottsága közös rendkívüli ülés összehívását kezdeményezi a Déli Áramlatról még a szerdai kormányülés előtt.