Késve fizetjük a fogyasztási hiteleket

Vágólapra másolva!
Elsősorban a fogyasztási hiteleik fizetésével csúsznak a lakossági ügyfelek, a késedelmes törlesztések megugrása is jórészt ezzel magyarázható - nyilatkozta a Világgazdaságnak Lénárd Mariann, a Banki Hitel Károsultak Egyesületének (BHKE) főtitkára.
Vágólapra másolva!

Az egyesület tapasztalatai szerint annak, hogy az év végi-év eleji időszakban megugrik a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) nyilvántartottak száma, nem a gyakran emlegetett lakáshitel-bedőlések számának emelkedése az oka, ezek ugyanis hosszabb távon jelentkeznek. Ilyenkor mindig a drága fogyasztási és áruhitelt felvevő ügyfelek kerülnek bajba, vagyis azok a hitelek dobják meg a listát, amelyek mögött nincs fedezet. A karácsony előtt felvett személyi kölcsönök visszafizetése ugyanis év végén, illetve az év első hónapjaiban válik sokak problémájává.

A főtitkár szerint hozzájuk még mindig sokkal többen fordulnak fogyasztási vagy gépjárműhitellel kapcsolatos problémákkal, mint a lakáskölcsönük miatt. Utóbbi ugyanis szerinte az a hitel, amelyet az adósok a legkomolyabban vesznek és a legtisztességesebben fizetnek, előbbiekre viszont gyakran nem jut már pénz.

Vészesen nő a KHR-ben nyilvántartott késedelmes hitelek összege. Ugyan a pénzügyi felügyelet statisztikái szerint a bankok portfóliójának minősége javult 2007-ben, a rendszerbe mégis egyre többen kerülnek be. A vállalkozások késedelmes hiteleinek összege 2007-ben több mint negyedével nőtt, az új lakossági mulasztások száma pedig tavaly átlépte a 200 ezret.

A főtitkár által elmondattak mellett azonban a forint jelenlegi pozíciója is kellemetlenül érintheti az idén a lakáshiteleseket, hiszen azok zöme devizában adósodott el. Ha ugyanis folytatódik hazai fizetőeszköz hónapok óta tartó jelentős leértékelődése, az a havi törlesztések emelkedésével járhat, és ez a szinte semmilyen megtakarítással nem rendelkező magyar háztatásokra hosszú távon igen kedvezőtlenül hathat.

Farkas István, a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának elnöke korábban azt mondta: a lakosság hitelkereslete tavaly kisebb arányban csökkent, mint amennyire a jövedelmi lehetőségei romlottak. A háztartások eladósodottsága megnőtt, ez pedig növeli a visszafizetési kockázatot. Az elnök szerint a bedőlt hitelek arányának a KSH által nyilvánosságra hozott jövedelemadatok alapján sokkal magasabbnak kellett volna lennie, azt, hogy ez mégsem így van, az elnök a fekete- és szürkegazdasággal magyarázta - olvasható a Világgazdaságban.