Magas bírság, közbeszerzés mellőzéséért

Vágólapra másolva!
Kirívóan magas, 12 millió forint bírságot szabott ki az újfehértói önkormányzatra a Közbeszerzési Döntőbizottság, mivel közbeszerzés nélkül korszerűsíttették négy intézményének a hőszolgáltatását. Az önkormányzat múlt év szeptember végén, a képviselőtestületi ülésen úgy döntött, hogy két iskola és két óvoda fűtésének korszerűsítését a budapesti székhelyű RVF Nyrt.-re bízza.
Vágólapra másolva!

Az indok az volt, hogy a cég önkormányzati önerő nélkül végzi el a munkát. Volt ugyan olyan képviselői vélemény, hogy érdemes lenne a munkát közbeszerzésen meghirdetni, de az kisebbségben maradt. A munkák értékét a felek a szerződésben nettó 40 millió forintban határozták meg, amit 12 éven át, havi nettó 828.750 forint szolgáltatási díjjal törleszt az önkormányzat. A kazáncseréket csak a fűtési szezon végén, 2008. április 15. után lehet megkezdeni, és attól számítva 90 napon belül be kell fejezni.

A szerződés ellen a vállalkozó konkurens cége, a Kipcalor Kft. nyújtott be keresetet a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz. Véleménye szerint a munkákra közbeszerzést kellett volna kiírni.A Döntőbizottság először is azt állapította meg, hogy a 40 millió forint meghaladja a közbeszerzési törvényben meghatározott 25 millió forintos nemzeti értékhatárt, így az önkormányzat jogsértő módon mellőzte a közbeszerzést. Elvileg választhatott volna az önkormányzat valamilyen gyorsított, és kevésbé nyilvános eljárást is, de ez csak elvi lehetőség maradt. A 2007. szeptember 27-i döntés, és a munkák befejezési határideje között ugyan is 201 nap a különbség, ez pedig elegendő egy nyílt közbeszerzés lefolytatására.

Miután a közbeszerzés mellőzése az egyik legsúlyosabb jogsértés, az önkormányzat pedig a 12 év során mindegy 120 millió forintot fizet ki, a Közbeszerzési Döntőbizottság - a gyakorlatában kirívóan magas - 12 millió forint bírságot szabott ki az önkormányzatra.