Irreális árak az építőiparban

Vágólapra másolva!
Reálisan 1900 forint körül kellene lennie a rezsiórabérnek az építőipari közbeszerzéseknél. Ehhez képest előfordul, hogy 800-900 forintos óradíjjal visznek el megbízásokat a pályázók - értesült a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A közbeszerzéseknél tapasztalható irreálisan alacsony vállalási árak kialakulásában meghatározó szerepet játszott a munkahiány - mondta el a Világgazdaság érdeklődésére Kemény Péter, a Főber Zrt. vezérigazgatója. Tavaly decemberben az aggregált szerződésállomány 707,9 milliárd forint volt az építőiparban, míg egy évvel korábban még több mint 948 milliárd.

A csökkenésben komoly szerepet játszottak a költségvetési megszorító intézkedések, illetve az európai uniós pályázatok kapcsán a költségvetési időszak váltása miatt történt visszaesés. Másfél éve nincs lényegi állami, önkormányzati megrendelés, és mivel minden piaci szereplő túl akarja élni ezt az időszakot, sokan teljesíthetetlen feltételek mellett vállalnak be projekteket. Ez pedig elindít egy spirált, amelynek hatásait leginkább a kisebb cégek, alvállalkozók szenvedik meg, hiszen a megbízásokat elnyerő vállalkozások igyekeznek az alvállalkozói árakat lejjebb szorítani, vagy minél tovább elkerülni a fizetést.

Az irreálisan alacsony árak kialakulásában komoly szerepet játszott, hogy az elmúlt 2-2,5 évben a közbeszerzésben szinte csak az ár volt az egyedüli értékelési szempont - közölte Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke. Ez önmagában nem lenne baj, ha reális bázison alapulnának ezek az árak. A tapasztalatok szerint azonban sokszor ezer forint alatti óradíjak mellett lehet közbeszerzési pályázaton építési megbízást elnyerni, miközben a minimálbért alapul véve 1900 forintos rezsióradíjnál lehetne reálisan teljesíteni - vázolta a helyzetet Tolnay Tibor.

Jelenleg nincs eszköz az irreálisan alacsony árak megfogására - állítja Kemény Péter. Hiányzik a kötelező mérnökárképzés vagy például az a külföldi gyakorlat, hogy a legalacsonyabb és a legnagyobb ajánlati összeg kiessen - írja a Világgazdaság.