Az OTP példáját követnék a lengyelek

Vágólapra másolva!
A lengyel kormány ez év végéig várhatóan megválik a PKO Bank Polski - a rendszerváltás előtti országos állami takarékpénztár-monopólium utóda - többségétől, és ebben a magyar példát fogja követni, mondta a lengyel kincstárügyi miniszter, Aleksander Grad.
Vágólapra másolva!

Nem ragaszkodunk az állami többséghez, mert a banknak nagy beruházásokra van szükséges, többmilliárd zlotyi erejéig. A tőkeemelés az év vége felé várható, új részvények kiadása formájában - mondta a miniszter rádiónyilatkozatban. A lengyel kormány meg akarja tartani a PKO Bank Polski "nemzeti jellegét", de ehhez nem szükséges abszolút tulajdonosi többség, mondta.

Követni akarjuk azt, amit Magyarország tett az OTP Bankkal, amely nemzeti jellegű bank maradt, de tulajdonosainak összetétele sokrétű - mondta a lengyel miniszter. A PKO Bank Polskiból 2004-ben már volt elsődleges tőzsdei kibocsátás, jelenleg az 51,57 százaléka van állami kézben, közvetlenül az államkincstár tulajdonában.

A PKO Bank Polski a mérlegfőösszeget tekintve a második számú lengyelországi bank. Értékesítési hálózata, a kezelt betét- és megtakarítási számlák száma és a kiadott bankkártyák száma a legnagyobb az országban.