A Thomson megvette a Reuterst

Vágólapra másolva!
Az EU versenyhivatala - az Egyesült Államok igazságügy-minisztériumával egyeztetve - feltételekkel - megadta hozzájárulását, hogy a kanadai Thomson megvásárolja a Reuters brit tájékoztató csoportot. Thomson-Reuters néven ezzel a világ vezető pénzügyi információszolgáltatója jöhet létre, 49 ezer alkalmazottal.
Vágólapra másolva!

A feltételek szerint az egyesülés résztvevőinek bizonyos érdekeltségeiktől - pénzpiaci ügyfeleik számára működő adatbankjaitól - két hónap alatt meg kell szabadulniuk. Olyan érdekeltségektől, melyek a brókercégeknek háttérinformációként használható elemzéseket szolgáltatnak vagy előrejelzéseket adnak ki a vállalatok várható eredményeiről, bizonyos statisztikai szolgáltatásokkal üzletelnek, elkerülendő, hogy bizonyos adatok az új óriásvállalatnak gyakorlatilag monopoltermékeivé válhassanak. A Thomson és a Reuters reményét fejezte ki, hogy április közepére véglegesen nyélbe ütik egyesülésüket.

Még a múlt májusban jelentették be, hogy a kanadai Thomson pénzügyi adatszolgáltató felvásárolja a brit Reuters piaci információszolgáltatót, miután a Reuters Founders Share Company, amely a Reuters függetlensége felett őrködik, ugyancsak az egyesülés mellett foglalt állást.

A Thomson szerint a két cég jól kiegészíti egymást, az egyesüléstől évi több mint 500 millió dolláros megtakarítás remélhető. A Thomson tekintélyes kutatóbázisát, a Reuters az értékkereskedelmi rendszerét és a világméretű terjesztő hálózatát viszi a házasságba. A létrejövő Thomson-Reuters Plc-t a Reuters vezérigazgatója, a 47 éves Tom Glocer vezeti majd.

A Thomson vegyes, készpénzes és részvényes felvásárlási ajánlatot tett: részvényenként 3,525 font a készpénzhányad, 3,31 fontot pedig Thomson-részvényben kapnak a befektetők minden egyes Reuters-részvényért. Az ajánlat 8,7 milliárd fontra (3200 milliárd forintra) értékeli a Reuterst.

A Reutersnek és a Thomsonnak jelenleg együtt hozzávetőleg 34 százalékos részesedése van a globális pénzügyi információszolgáltatási piacból, vagyis annyi, mint a piacvezető Bloomberg ügynökségnek egyedül. A The Times korábban azt jósolta, hogy a tervezett egyesülést jó eséllyel vizsgálat alá veszi az EU-bizottság; ez akár fél évig is eltarthat. A Reuters vezérigazgatója ezzel kapcsolatban még tavaly májusban úgy nyilatkozott: az egyesült cégnek valószínűleg nem kell cégrészeket eladnia a versenyhatósági jóváhagyáshoz.