Ukrán cégek építkeznek Türkmenisztánban

Vágólapra másolva!
Ukrajna, amely a türkmén gáz kulcs fontosságú átvevője az orosz Gazprom monopóliumon keresztül, 300 millió dollár értékben írt alá építési projektekre vonatkozó megállapodásokat a közép-ázsiai államban. A tervezett Nabucco-vezeték Oroszországot és Ukrajnát kikerülve szállítana gázt Európába.
Vágólapra másolva!

A két projektre vonatkozó megállapodást Szergej Taruta, ukrán üzletember kötötte meg a türkmén elnökkel, Gurbanguli Berdimuhammedovval - írja a Reuters a türkmén állami médiára hivatkozva. Taruta - az ukrán Donbassz ipari szövetség egyik vezetője - a Naftogaz állami energiacég vezetőjével látogatott Asgabatba, Türkmenisztán fővárosába. A vas-, és szénipari érdekeltségekkel rendelkező Taruta a Forbes legvagyonosabb embereket sorba állító listáján is szerepelni szokott. Berdimuhammedov nemrég erősen kritizálta Ukrajnát, amiért az ukrán társaságok lassan dolgoznak egy épülő fővárosi alagúton, és egy, az Amu Darya folyót átívelő hídon.

Türkmenisztán jelenleg a Gazprom által irányított csővezetéken keresztül dobja a nemtzetközi piacra a földgázt. Ukrajna pedig a legfontosabb tranzitország az orosz és közép-ázsiai gáz Európába juttatásában. A tervezett Nabucco-vezetéket is részben türkmén gázzal töltenék meg a projektben résztvevő államok, a Nabucco azonban Ukrajnát elkerülve Törökországon keresztül érkezne a Balkánra, majd Magyarországon keresztül Ausztriába. A Nabuccóban sem Ukrajna, sem Oroszország nem vesz részt.