Több lehetőség van az Azerbajdzsánban

Vágólapra másolva!
Számos gazdasági együttműködési lehetőséget lát Azerbajdzsán és Magyarország között a két állam köztársasági elnöke; a lehetőségek megvalósítását kell kidolgozni Ilham Aliyev azeri köztársasági elnök és Sólyom László Magyarország államfője szerint.
Vágólapra másolva!

Ilham Aliyev azeri köztársasági elnök Sólyom László államfő meghívására érkezett kétnapos látogatásra Magyarországra. Azerbajdzsán elnökét hétfőn fogadta Sólyom László. A két ország üzletembereinek részvételével tartott keddi budapesti rendezvényen Sólyom László azt mondta, a kétoldalú kereskedelmi forgalom elmarad a lehetőségektől.

A magyar államfő szerint az ipar, a közlekedés, infrastruktúra, a feldolgozóipar, a mezőgazdaság, a szolgáltatás, a bankszektor és a turizmus területén nyílik lehetőség a kapcsolatok erősítésére. Garamhegyi Ábel külgazdaságért felelős szakállamtitkár az energetika mellett kiemelte az építőipar, vegyipar területén meglévő lehetőségeket is.

Az azeri elnök azt hangsúlyozta, hogy számos befektetéseknél várják a magyar cégeket. Példaként említette az infrastrukturális beruházásokat. Az azeri energiatermelés hozzájárul a régió ellátásbiztonságához, az eredményes együttműködés révén újabb eredményeket lehet elérni - tette hozzá.

Kijelentette, hogy a hétfői megbeszéléseken nem volt olyan téma, amiben nézeteltérés alakult volna ki. Cél, hogy a vállalatok együttműködésén keresztül megszilárdítsák a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat.

Az ITD Hungary, a magyar befektetés-ösztönzési és kereskedelemfejlesztési ügynökség adatai szerint Magyarország külkereskedelmi forgalma, a Kaukázoson túli régió államai közül a legdinamikusabban Azerbajdzsánnal fejlődik. A magyar kivitel 2005-ben 63 százalékkal bővült és elérte a 16,4 millió dollárt, 2006-ban gyorsuló ütemben 71 százalékkal nőtt a magyar export, az év végén meghaladta a 28 millió dollárt. A magyar kivitel vezető árucikke a gyógyszer, élelmiszeri termék és növekvő volumenben gépek, berendezések. Tavaly január-októberben a magyar export értéke 33 millió dollár volt.

A Magyarországra irányuló azeri export 2007 január-októberében 155 ezer dollárra nőtt a 2006-os 7 ezer dolláros szintről. A behozatal legnagyobb mértékben a feldolgozott szerves vegyi anyagok vásárlásából adódott.