Egymilliós bírság rossz döntés miatt

Vágólapra másolva!
Egymillió forintra bírságolta Budapest XIII. kerület önkormányzatát a Közbeszerzési Döntőbizottság, mivel a közterületi reklámhordozók 10 éves koncessziójára kiírt tenderen érvénytelen ajánlatot nyilvánított nyertesnek - a határozat a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzat múlt év augusztus 1-én indított nyílt közbeszerzési eljárást a tulajdonában lévő hirdető felületek koncessziójára, valamint a hozzá kapcsolódó reklámfeladatok ellátására. A koncesszió időtartama 2008 első napjától 2017 utolsó napjáig tart. Referenciaként 2004 és 2006 között legalább kettő, egyenként bruttó 30 millió forint értékű szerződést kellett bemutatni.

Ajánlatot két társaság, az Outdoor Zrt., valamint az Esma Zrt. adott be. Ez utóbbi azt írta a refenciákról, hogy azok értéke többszörösen meghaladja a 30 millió forintot. Az ajánlatkérő azzal a kérdéssel fordult hozzá, hogy pontosan közölje a referenciák értékeit, mire azzal a kikötéssel küldte meg a választ, hogy a számok üzleti titkok, azt az ajánlatkérő senkivel sem közölheti.

Az értékelés során az Outdoor Zrt.-t kizárta az eljárásból az önkormányzat, mivel nem sorszámozta az ajánlatának a lapjait folyamatosan, és nem szignálta az oldalak alját senki, ezért az érvénytelen lett. Így a versenyben maradt egyetlen ajánlattevő, az Esma Zrt. lett a nyertes.
Az eljárást lezáró döntés ellen az Outdoor Zrt. a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult jogorvoslatért.

Nem a saját érvénytelen ajánlata zavarta, hanem az, hogy a kiírás kizárta a hiánypótlást, márpedig az ajánlatkérő erre kérte fel az Esma Zrt.-t, amikor pontosítania kellett referenciái értékeit. A döntőbizottság ideiglenes intézkedésként megtiltotta a nyertesnek nyilvánított ajánlattevővel a szerződés megkötését. A részletes vizsgálat eredménye az lett, amit az Outdoor Zrt. állított, vagyis hiánypótlást kért az önkormányzat, holott azt előre kizárta. Így érvénytelen ajánlatot fogadott el nyertesnek az ajánlatkérő.

A súlyos jogsértés ellenére még reparálható az eljárás, mivel a szerződés megkötését megtiltotta a döntőbizottság. A beszerzés becsült összege viszont magas, 120 millió forint, így a kettőt összevetve 1 millió forintos bírságot tartott indokoltnak a Közbeszerzési Döntőbizottság.