Csak 2009-től lesz teljes gázliberó

Vágólapra másolva!
A magyar gázpiac teljes egészében 2009. január elsejétől nyílhat meg. A háztartási fogyasztók az egyetemes szolgáltatótól vehetnek földgázt, ha nem akarnak a szabadpiacra lépni, amire egyébként már ma is lehetősége van a lakosságnak.
Vágólapra másolva!

Zarándy Tamás, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium főosztályvezető-helyettese kedden, az Institute for Internatinal Research (IIR) 8. gázkonferenciáján elmondta, hogy a korábbi tervek szerint a teljes piacnyitás már 2008. július elsejével megvalósult volna.

A parlament előtt lévő új gáztörvény javaslatát várhatóan március végéig elfogadják, és a törvény 2009. január elsején teljes egészében hatályba léphet. A konferencián résztvevő szakemberek jelezték: kétségesnek tartják a tél közepén ilyen jelentős változtatást végrehajtani a gázpiacon.

A lakosságnak már most is van lehetősége a szabadpiacon földgázt vásárolni, de a teljes piacnyitással az eddigi közüzemi szolgáltatás minden fogyasztó számára megszűnik. A lakosság, illetve a háztartási fogyasztókhoz hasonló felhasználók az egyetemes szolgáltatóktól (esz) szerezhetik be a földgázt, ha nem akarnak a szabadpiacra lépni - ismertette az modellváltást jelentő új gáztörvény-javaslatot Horváth J. Ferenc, a Magyar Energia Hivatal elnöke.

Amennyiben a törvényjavaslaton ebben a kérdésben nem változtatnak, akkor a távhőtermelők, 100 köbméter/óra teljesítmény határ alatt, 2009. december 31-ig az egyetemes szolgáltatótól vásárolhatnak földgázt. Az esz által kínált földgázszolgáltatás árát a Magyar Energia Hivatal (MEH) ellenőrzi. A fogyasztói árban az esz árrése hatósági ár lesz, és a rendszerhasználati díjat továbbra is hatóság határozza meg.

A liberalizált villamosenergia-piachoz hasonlóan a szociálisan rászoruló gázfogyasztó védett fogyasztó. Ebbe a körbe tartoznak a fogyatékkal élők is. A szociálisan rászoruló gázfogyasztóknak részletfizetési és halasztott fizetési lehetőséget biztosítanak, vagy pedig "előrefizető mérő" felszerelését teszik lehetővé.

A Magyar Energia Hivatal elnöke felhívta a figyelmet a gáztőzsde fontosságára, aminek jogszabályi kereteit a törvényjavaslat tartalmazza. Ugyanakkor a gázpiac több szereplője elégségesnek tartja, ha egyelőre kétoldalú megállapodás alapján kereskednek.