Chávez pótadót vetne ki az olajcégekre

Vágólapra másolva!
Pótadót vetne ki a Venezuelában működő, kőolaj-kitermeléssel foglalkozó cégekre Hugo Chávez venezuelai elnök a magas olajárak miatt.
Vágólapra másolva!

Szükség lesz az új adó kivetésére, ha az olajért továbbra is ilyen magas, hordónként 80-100 dollár közötti árat kell fizetni - mondta a baloldali politikus vasárnap szokásos heti tájékoztatóján. Chávez közölte, rövidesen kézhez kapja az új adónemmel kapcsolatos előterjesztést. A venezuelai elnök szerint az új adót "nem várt nyereség adójának" lehetne nevezni.

A Venezuelához hasonlóan baloldali elnök által irányított Ecuadorban tavaly bevezettek egy hasonló adót: a szabályozás szerint meghatározott árszint felett a küszöbértéket meghaladó olajbevételek 99 százaléka az államot illeti.

Venezuelában 2004-ben megemelték négy kőolajipari létesítményre kivetett illetéket, két évre rá bevezették az úgynevezett "kitermelési" adót, majd megemelték az ugyanezen létesítmények által fizetendő jövedelemadót.

Az újabb adó kivetésének terve arra utalhat, hogy a PVDSA venezuelai állami olajtársaság - Chávez bőkezű szociális programjának első számú finanszírozója - a rekord magas olajárak ellenére növekvő készpénzhiánnyal kénytelen szembenézni. A vállalat tartozásai tavaly megnégyszereződtek, és elérték a 16 milliárd dollárt. Nemzetközi energiaipari hivatalok szerint a cég újabb szociális juttatások kifizetésére vállalkozott, miközben olajkitermelésének volumene meredeken csökkent.

Chávez tájékoztatóján - külön megemlítve az Empresas Polart, Venezuela legnagyobb élelmiszeripari vállalatát - azzal fenyegetőzött, az állam ellenőrzése alá vonja azon magáncégeket, amelyeket rajtakapnak, hogy készleteket halmoznak fel az árak felhajtása céljából. A dél-amerikai ország néhány vidékén hiány van egyes alapvető élelmiszerekből, például cukorból, étolajból, tejből, babból, tojásból és csirkehúsból.