Nőtt a biztosítók profitja

Vágólapra másolva!
Lassult a biztosítási piac növekedési üteme 2007-ben: míg 2006-ban 20, addig tavaly 12 százalékos bővüléssel zárták az évet. A társaságok teljes díjbevételének alakulásán az látszik, hogy a növekedés üteme az év második felére gyorsult fel, ennek motorja pedig ismét az élet ági szegmens volt - olvasható a Világgazdaságban.
Vágólapra másolva!

Az életbiztosítási piac rohamtempóban halad előre: míg 2006 előtt a díjbevételek mérleg jelentős különbséggel a nem élet ági szegmens felé billent, 2006-ban 17 milliárddal már az élet ág nyert, míg a múlt év már jókora élet ági fölényt hozott: elsősorban a befektetéshez kötött élet-, a unit-linked biztosítások térnyerése révén. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete most publikált adataiból látszik, hogy az élet ági díjbevételek mintegy kétharmadát a unit-linked típusúak hozzák: a valamivel több mint 500 milliárd forintból közel 340 milliárdot. A konstrukció a vegyes életbiztosításokat szorítja ki egyre erőteljesebben a versenyből, hiszen míg a díjbevétele 2005-ben alig valamivel haladta meg a hagyományosabb konstrukciók díjbevételeinek mértékét, addig tavaly év végén már több mint háromszor annyit hozott a társaságoknak, mint a vegyes konstrukciók.

Hasonló horderejű változások a Mabisz eredményei alapján a biztosítók közötti versenyben nem látszanak, bár a vezető társaságok folyamatosan veszítenek részesedésükből a kisebbek javára. Tartja jó pozícióját az Allianz 19,69, a Generali 14,87, az ING 12,96, illetve az OTP-Garancia 9,68 százalékos részesedéssel. Utóbbi a Groupamával a közelmúltban köttetett frigy ellenére sem tudja beelőzni a harmadik helyezett ING-t, hiszen a Groupama itthon a piac meglehetősen csekély, mindössze 1,12 százalékát fedi le. A két biztosító együtt 10,8 százalékot mondhat ma-gáénak, ha azonban tartani tudják a tavalyi bővülési dinamikájukat, rövid időn belül átrendezhetik az erőviszonyokat. A Garancia tavaly közel 12 százalékkal, míg a Groupama több mint 4 százalékkal bővült 2006-hoz képest, szemben az ING 3,57 vagy az Allianz 2,23 százalékával. A második helyezett Generali ugyanakkor erősebb évet zárt 12 százalékot meghaladó gyarapodásával, igazán dinamikusan ugyanakkor az Aviva, az Axa, a K&H Biztosító, illetve a MÁV Egyesület bővült tavaly - írja a Világgazdaság.