Több forrást adott a Budapest Bank

Vágólapra másolva!
A Budapest Bank kis- és középvállalatokra (kkv-k) szakosodott üzletága tavaly összesen 342,7 milliárd forint hitelt helyezett ki az ügyfeleinek, ami egy év alatt 24 százalékos bővülés - mondta Plank Gábor, a bank vezérigazgató-helyettese.
Vágólapra másolva!

Ezzel a hitelintézet kkv üzletágának piaci részesedése a hazai pénzintézeti szektorban meghaladta a 12 százalékot - tette hozzá. Ezzel párhuzamosan a bank kkv-ügyfeleinek lekötött betétállománya tavaly év végére 151 milliárd forintra nőtt, ez 19 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Plank Gábor elmondta: " 2007 nem a kkv-k éve volt, a költségvetési, államháztartási kiigazítás ugyan sikeres volt, de ezzel párhuzanosan a gazdasági növekedés erőteljesen lelassult, ez negatívan érintette a kis- és közepes cégeket is."

A hitelintézet egyik sikerterméke, a Budapest Üzleti Kártya folyósított állománya 2007-ben 50 százalékkal 6 milliárd forintra nőtt, a kkv-k számára folyósított jelzáloghitelek állománya pedig 28 százalékkal mintegy 8 milliárd forintra bővült.

Boldis Zoltán termékfejlesztési vezető aláhúzta: az európai uniós pályázatokhoz kapcsolódó vállalati finanszírozás területén a Budapest Bank forráshiányos időszakban, a szűkülő lehetőségek mellett is a pályázó kkv-k mintegy 20 százalékának üzleti partnerévé vált. Így a hitelintézet 7-8 milliárd forint megítélt támogatás elnyeréséhez járult hozzá, ezzel a bank megismételte a 2006. évi teljesítményét. Kiemelte: a Budapest Bank 2008-ban tovább kívánja segíteni szolgáltatásaival a fejlesztési és beruházási pályázatokon induló cégeket.

Boldis Zoltán elmondta: a Budapest Bank által faktorált követelések összege a 2006. év végi 10 milliárd forintról tavaly, éves szinten 120 százalékos növekedést mutatott és meghaladta a 22 milliárd forintot. Ezzel a bank teljes faktoring piaci részesedése 3 százalékot tesz ki. A szerződött faktoring keretek állománya tavaly meghaladta a 6 milliárd forintot.