Megtakarítással segíthetünk az országon

Vágólapra másolva!
A magyar tőkepiac és pénzpiac vezető szereplői üdvözlik az adórendszer átfogó újragondolását, de egyben a hosszú távú lakossági megtakarítások ösztönzését szorgalmazzák Veres János pénzügyminiszternek küldött, nyílt levelükben.
Vágólapra másolva!

Véleményük szerint Magyarország régióban és a világban betöltött szerepének markáns erősödéséhez elengedhetetlen a versenyképességet, az igazságosságot, a jobb áttekinthetőséget és a biztosabb behajthatóságot célzó gyakorlati megfontolások hatékonyabb érvényre juttatása.

Az adóterhek fokozatos csökkentése mellett azonban valamennyien fontosnak tartják, hogy kialakuljon egy működő, a megtakarítást ösztönző koncepció. Ennek hatékonyan segíthet abban, hogy a lakosságnál maradó pénz ne csak a fogyasztást és az importot fűtse, hanem a hazai pénzügyi rendszeren és a tőkepiacon keresztül olcsó finanszírozási forrást biztosítson a hazai vállalati szektornak és az államháztartásnak - áll a levélben.

A szakemberek azt javasoljak, hogy minden olyan tőkejövedelem legyen kamat- és árfolyamnyereség-adótól mentes, amely öt évnél hosszabb lejáratú pénzügyi megtakarításból származik.

A levél aláírói javasoljak továbbá a Gazdasági Versenyképesség Kerekasztal által is támogatott és a nemzetközi gyakorlatban már bevált hosszú távú befektetési számla hazai bevezetését. A konstrukció lényege, hogy az állampolgárok egy elkülönített befektetési számlára helyezhetik el megtakarításaikat, ahonnét részvényekbe, befektetési alapok jegyeibe, állampapírokba, vállalati kötvényekbe, bankbetétekbe, hosszú lejáratú jelzáloglevelekbe fektethetnek.

Amennyiben a megtakarító öt évig ezen a számlán tartja az eredetileg befektetett összeget és annak hozamait, akkor a hozam mentesül az árfolyamnyereség- és a kamatadó alól. Az aláírók szerint a már korábban kidolgozott és a kormányhoz eljuttatott befektetési számla koncepció a legegyszerűbb technikai megoldás a hosszú távú megtakarítások és befektetések ösztönzésére.

Javasolják, hogy az adórendszer teremtsen hosszú tavon is prognosztizálható jogi környezetet a 10 évnél hosszabb tartamú, öngondoskodás jellegű élet- és nyugdíjbiztosítások szerződőinek. Ez garantálná a jogbiztonságot, jelentősen tehermentesítené a hamarosan súlyos demográfiai helyzettel szembesülő társadalombiztosítási rendszert, és további forrásokat teremtene a nemzetgazdaság fejlesztésére.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken közölt levelet Cselovszki Róbert, a Befektetési Szolgáltatók Szövetségének elnöke, Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke, Filvig István, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke, Szalai Sándor, a Befektetési Alapkezelő és Vagyonkezelők magyarországi Szövetségének elnöke, valamint Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke írta alá.

A levelet eljuttatták Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, az MSZP elnökének és Kóka Jánosnak, az SZDSZ elnökének is.