Kiábrándító a GDP adat

Vágólapra másolva!
Kiábrándítónak nevezték banki elemzők a tavaly negyedik negyedéves GDP adatot, és úgy vélték, hogy az alacsony növekedés a jegybanki kamatemelés ellen szólhat, ezzel szemben a januári infláció megegyezett a prognózisaikkal.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki közlése szerint a bruttó hazai termék (GDP) 2007-ben 1,3 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, az utolsó negyedévben a gazdasági növekedés 0,8 százalék volt éves bázison, szemben az elemzői 1,1 százalékos várakozással. A fogyasztói árak 2008 januárjában 7,1 százalékkal voltak magasabbak, mint 2007 januárjában és 1 százalékkal nőttek 2007 decemberéhez képest.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője a GDP-t illetően hangulatrombolónak nevezte, hogy a korábban mélypontnak tartott harmadik negyedévi, éves 0,9 százalékos bővülésnél is lassabb volt a növekedés év/év alapon az utolsó negyedévben. A negyedévről negyedévre jelzett 0,1 százalékos bővülés gyakorlatilag stagnálás - mondta.

Nyeste Orsolya ugyan kiábrándítónak nevezte a IV. negyedévi GDP adatot, de úgy vélte, hogy a piac felkészült a várakozásoknál gyengébb gazdasági teljesítményre, így várhatóan már nem okoz akkora sokkot, mint a megelőző negyedévi. Az elemző valószínűnek nevezte, hogy csökkenteni kényszerül idei, 2,5 százalékos GDP prognózisát.

Az inflációt illetően kifejtette, hogy lényegében a várt tételeknél következett be az átlagosnál nagyobb mértékű drágulás. Ide sorolta az élelmiszereket, a szolgáltatásokat, illetve a jövedéki adó emelése miatt az alkohol és dohány termékeket. Úgy vélte, hogy a dezinfláció szempontjából február még kedvezőtlenül alakulhat, de várakozásai szerint ezt követően megindul a lassú csökkenés.

Éves átlagban az elemző 6 százalékos, decemberre 4,5 százalékos inflációt prognosztizál év/év alapon, úgy, hogy csak az év második felében csökken a mérték 6 százalék alá.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője a 0,8 százalékos éves GDP növekedésnek csaknem a kétszeresét várta. Elmondta, hogy az adatok alapján az idén csak jó esetben lehet 2 százalékos növekedésre számítani, azok után, hogy tavaly a gazdaság inkább stagnált, mint bővült.

A gazdasági növekedést visszavető okok közül a belső kereslet gyengülése az elemző szerint az idén már nem lesz olyan mértékű mint tavaly és újabb megszorító intézkedések sem várhatók, így a belső kereslet stabilizálódhat. Ugyanakkor a nettó export növekedését meglehetősen korlátozottnak nevezte a Magyarországra is ható globális lassulás miatt.

Török Zoltán a GDP adat közzététele előtt sem látta indokoltnak a kamatemelést, most pedig úgy fogalmazott: ilyen gyenge növekedés mellett bizonyára akad olyan monetáris tanácsi tag, aki szerint egy kamatemelés tovább ronthat a növekedési kilátásokon.

Nem indokolja a kamatemelést az infláció alakulása sem, mivel a fogyasztói árak emelkedési ütemének lassulása a vártnak megfelelően alakul - tette hozzá. Megemlítette azt is, hogy forint árfolyama elmúlt időszakbeli gyengülésének sem mértéke, sem természete nem indokolna ilyen jegybanki döntést.

Az idei éves inflációt az elemző 5,5-6 százalék között várja,a növekedési ütem lassú, mérsékelt csökkenése mellett. Hozzátette: februárban és márciusban még magas lehet az index, mivel a hatósági energiaár emelés hatása ekkor jelentkezik először az adatokban.