Csomópontokat újít a GKM

Vágólapra másolva!
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium február második felében 800 millió forintos keretösszeggel pályázatot ír ki a belterületi csomópontok átépítésére, korszerűsítésére. A pályázat indítását az úthasználati díj kiterjesztéséből származó útpénztári többletbevételek teszik lehetővé.
Vágólapra másolva!

Felsmann Balázs, a tárca szakállamtitkára a vásárosnaményi városházán tartott önkormányzati fórumon elmondta: a pályázat lebonyolításában és szervezésében közreműködik a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ.

A pályázat indítását az úthasználati díj kiterjesztéséből származó útpénztári többletbevételek teszik lehetővé. A pályázaton bármely helyi önkormányzat indulhat legfeljebb egy csomópont átépítési javaslatával, és minimálisan 30 százalék önrész biztosítása szükséges.

Az összesen 800 millió forintos útpénztári keretösszegből projektenként maximálisan 80 millió forint támogatás érhető el. Pályázni legalább tanulmánytervi készültségű projektjavaslattal lehet.

A szakállamtitkár kiemelte, hogy a projektek értékelésének meghatározó szempontja a forgalom nagysága, a forgalom összetétele, a csomópont baleseti helyzete, az útszakasz hálózati szerepe, valamint a biztosított önrész mértéke.

Felsmann Balázs emlékeztetett arra, hogy ez már a második pályázat, amelyet a GKM a megnövekedett útpénztári forrásokból a települések forgalmi helyzetének javítása érdekében elindít. A minisztérium 2007-ben közzétett pályázatán, amelyet a gyalogosok védelmét és a járművek sebességének ellenőrzését szolgáló beruházások megvalósítására írt ki, 83 település 153 projektje nyert támogatást több mint 500 millió forint értékben. Az idén ez a pályázat is folytatódik majd.

Felsmann Balázs a fórumon a térséget érintő közúthálózat-fejlesztésekről és a régióban található alacsony forgalmú vasútvonalak további hasznosítási lehetőségeiről is tájékoztatta az érdeklődőket.