Vámot vezetnének be a kínai gyertyákra

Vágólapra másolva!
Ahogy korábban a kínai cipőknél, az unió itt is védővámot vezethet be. A kereskedők szerint a kínai veszéllyel riogatás csak a lobbiharc része, a gyártók egy csoportja így akar az itteni versenytársaiktól megszabadulni - olvasható a Népszabadságban.
Vágólapra másolva!

A négy holland és német gyártót tömörítő Európai Gyertya Intézet (European Candle Intstitute, rövidítve: ECI) beadvánnyal fordult Peter Mandelsonhoz, az Európai Bizottság kereskedelmi biztosához, hogy az EU vizsgálja meg, szükség van-e védővámokra az olcsó kínai gyertyákkal szemben. Állításuk szerint a kínaiak tisztességtelenül olcsón, a gyertyákhoz használt alapanyagok világpiaci ára alatt kínálják a készterméküket. A kínai gyertyák növekvő importja húszezer itteni állást veszélyeztet, csak az elmúlt hónapokban több száz munkahely szűnt meg az ágazatban - állítják. Többek szerint a kezdeményezés a nagy európai gyertyakészítő cégek közötti lobbicsata egy fejezete.

Brüsszeli körökben úgy tudni, hogy Mandelson napokon belül rábólint az ECI kérésére, és várhatóan február közepén vizsgálatot indít az ügyben. Ahogy korábban a cipők kapcsán, ebben az ügyben is könynyen lehet, hogy az unió védővámot vezet be a gyertyákra. Sőt jól értesült brüsszeli diplomaták már azt is tudni vélik, hogy az európai acélgyártók is hasonló akcióra készülnek a hárommilliárd eurós kínai, tajvani és koreai acélbehozatal miatt. Az uniós kereskedelmi biztos elszántsága érthető: ahogy korábban a cipőgyártók, úgy most a gyertyakészítők mostani felbuzdulásának a hátterét az unió Kínával szembeni külkereskedelmi deficitjének a szárnyalása adja, ami becslések szerint is óránként 15 millió euróval nő.

A bizottság adatai szerint az európai gyertyapiac 2006-ban mintegy 835 millió eurós volt. Ebből 280 milliót tett ki a kínai áru, amely a teljes import kilencven százaléka. Az ECI szerint a kínai dömping 2001 óta megduplázódott, mára a teljes európai gyertyakínálat 40 százaléka készül a Távol-Keleten. A kínai dömping súlya főleg 2003 óta vált igazán nyomasztóvá az európai piacon, amikor az Egyesült Államok büntetővámokkal sújtotta a kínai gyertyákat, így a kínai gyártók fő célpiaca Európa lett - olvasható a Népszabadságban.