Nyolcszorosára nőtt a benzinár Türkmenisztánban

Vágólapra másolva!
Türkmenisztánban e hét elejétől az eddigi ár nyolcszorosát kell fizetni az üzemanyagért, miután az ashabadi kormány határozott lépéseket kíván tenni a szovjet típusú gazdaság szabadpiaci átalakítása érdekében - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Az üzemanyag ára 1993 óta nem változott, de az autósoknak mostantól literenként 3100 manatot, azaz 0,15 dollárnak megfelelő összeget kell fizetniük, ami persze még így is az egyik legalacsonyabb ár a világon. A szomszédos Kazahsztánban 0,8, Oroszországban 0,9 dollár a literenkénti átlagár.

A kormány a drákói intézkedés súlyos következményeit enyhítendő úgy döntött, hogy személyautók esetében havi 120 liter, teherautók és egyéb nehéz járművek esetében 200 liter ingyen jár és csak az ezt meghaladó mennyiségre kell megfizetni a "piaci" árat. Az áram, a víz és a gáz mindazonáltal továbbra is ingyenes és az államfő ígéretet tett arra, hogy 2030-ig ezen nem is változtat.

A közel két évtizeden keresztül regnáló Szaparmurat Nyijazov elnök posztját 2007 elején átvevő Gurbanguli Berdimuhamedov célul tűzte ki, hogy liberalizálja a gazdaságot, kivezeti a közép-ázsiai országot az elszigeteltségből, befektetőbarát gazdaságpolitikát valósít meg és diverzifikálja gázexportját, megszüntetve a Gazpromtól való egyoldalú exportfüggőséget. Ebből azonban eddig viszonylag kevés valósult meg. Türkmenisztán a világ egyik legnagyobb földgázkészletével rendelkezik, erről azonban eddig nem közöltek hivatalos adatokat. A BP brit olajcég statisztikai évkönyve szerint azonban 2006 végén 2900 milliárd köbméter bizonyított tartalékkal rendelkezett - olvasható a Napi Gazdaságban.