Pert nyert az Exxon

Vágólapra másolva!
Jogi csatát nyert az Exxon Mobil Corp., a világ legnagyobb olajvállalata: keresete nyomán az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Hollandia illetékes bíróságai befagyasztották a venezuelai állami olajvállalat, a Petroleos de Venezuela SA (PDVSA) több mint 12 milliárd dollár értékű vagyonát - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A PDVSA-nak egyebek mellett olajfinomítói és benzinkúthálózata van ezekben az országokban, amelyeket mostantól nem tud értékesíteni. Az Exxon Mobil azért kérte a vagyonelemek befagyasztását, hogy azok biztosítékul szolgáljanak arra az esetre, ha egy nemzetközi választott bíróság neki adna igazat a PDVSA-val szemben indított kártérítési perében.

Az olajcég azért fordul ehhez a megoldáshoz, mert a radikális baloldali Hugo Chavez vezette caracasi kormány tavaly államosította venezuelai vállalatát és a PVDSA-hoz csatolta. Mivel venezuelai érdekeltségeihez nem fér hozzá, a PDVSA külföldi vagyonából vár kárpótlást.

A bírósági döntés nyomán nem csupán a PDVSA finanszírozási kockázata nőtt meg - ami által nehezen, csak magasabb kamattal juthat forrásokhoz a nemzetközi pénzpiacokon -, hanem a venezuelai állampapírok is kockázatosabb befektetésekké váltak - olvasható a Napi Gazdaságban.