Erőteljesebb fellépés a kartellek ellen

Vágólapra másolva!
A kartellekkel szembeni hatékonyabb fellépés érdekében módosítanák a versenytörvényt a szakemberek. A Világgazdaság értesülései szerint szerint sajátos kártérítési szabállyal segítenék elő a jogsértéssel okozott hátrányok orvoslását: vélelmet állítanának fel a kár mértékére, s ezt a kartellezők ellenbizonyítással megdönthetnék. Ha ez eredménytelen, úgy kötelesek a törvényi vélelemnek megfelelő százalékos mértéket a károsultaknak visszatéríteni.
Vágólapra másolva!

A cégek azért hoznak létre kartellt, hogy a piaci árat befolyásolják. Az általuk okozott kár abból adódik, hogy magasabb árat érvényesítenek annál, mint amekkora a valódi versenyben alakult volna ki. Egy tavalyi kartellkonferencia kapcsán közzétett elemzések a jogsértő titkos szövetkezések árfelhajtó hatását 10-45 százalékra teszik, és egyes megítélések szerint Magyarország a sáv felső határán helyezkedik el.

Számítások szerint az elmúlt években a hazai kartellek okozta kár meghaladta a 60 milliárd forintot, más becslések alapján akár a 140 milliárdot is. Nem csekély jelentősége van tehát annak, hogy ezekből az óriási összegekből mennyi térül meg.

Az EU-ban és Magyarországon is szorgalmazzák a kártérítési pereket, mert azzal - a súlyos bírság, a büntetőjogi felelősségre vonás mellett - még erőteljesebb nyomás gyakorolható a kartellezőkre, illetve nagyobb lehet a visszatartó erő. Ha a versenyhatóság megállapítja - különösen, ha a bíróság is megerősíti, miként például az autópályaperben - a jogsértést, akkor azt a károsultnak már nem kell bizonyítania. Annál több gondot okozhat számára a kár mértékének bizonyítása. Az ő dolgát könnyítené meg a törvényi vélelem felállítása. Versenyjogi szakemberek a kartellből eredő árfelhajtó hatás mértékét 10 százalékban jelölnék meg - olvasható a Világgazdaságban.