Gyurcsány távozásától félnek Londonban

Vágólapra másolva!
A "jelentősen javuló" makroegyensúlyi helyzet ellenére ismét növekvő kockázatokat áraz Magyarországon a piac - áll vezető londoni befektetési házak pénteken megjelent elemzéseiben. A szakértők szerint 2009-ben az egyensúlyi javulás ellenére is korlátozott lesz az adócsökkentési mozgástér, a jegybanki kamatcsökkentésre pedig az idei első félévben gyakorlatilag nincs esély.
Vágólapra másolva!

A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által hetente összeállított felzárkózó piaci helyzetelemzése szerint Magyarország makro-alapmutatói "jelentős mértékben" javultak az elmúlt két évben. A GS szerint azonban a befektetők ennek ellenére nagyobb kockázatú kategóriába sorolják a magyar befektetéseket. Ennek következtében a magyar piacot kockázatleépítési időszakokban rendre nagyobb eladási hullámok sújtják, mint a csehet vagy akár a lengyelt.

A ház szerint a még mindig lappangó befektetői kételyek fő okai közé tartozik, hogy "komoly aggályok" állnak fenn a politikai stabilitással, különösen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pozíciójával kapcsolatban. Az okok közé tartozik emellett, hogy a magyar kormányoknak "nagyon rossz a költségvetési előtörténetük" a mindenkori választásokat megelőző két évben, ami kételyeket ébreszt az alacsony államháztartási hiány tarthatósága iránt.

A londoni befektetési ház szerint az eddig végrehajtott költségvetési szigorítás és szerkezeti reformok vezérlője Gyurcsány Ferenc, ezért ha esetleg saját pártja menesztené a kormányfőt, "az piacmozdító hatású fejlemény lenne". Valamelyest ellentmondásos módon így a fenyegető piaci felfordulás az a tényező, amely erősíti a kormányfő pozícióját, áll az elemzésben. A GS londoni szakértői szerint azonban ez sem zárja ki teljes mértékben Gyurcsány Ferenc elmozdítását, és ebből a szempontból a következő 12 hónap döntő lesz.

A népszavazás megbuktathatja Gyurcsányt

Ha a népszavazás érvényesnek és a kormány szempontjából kedvezőtlennek bizonyul, annak ugyan nem lenne komolyabb költségvetési kihatása, viszont a kormány jelképes erejű vereségét jelentené. Ellenzéki győzelem esetén - "ami valószínű" -, a ház szerint felerősödnének a kormány lemondását és az új választások kiírását vagy ügyvezető kormány beiktatását szorgalmazó hangok.

A GS szerint nagyarányú ellenzéki győzelem válsághoz is vezethet az MSZP-n belül, ami a kormányfővel szembeni komolyabb ellenállás kialakulását eredményezheti. A ház fő forgatókönyve az, hogy Gyurcsány Ferenc megmarad pozíciójában, de ha mégis menesztik, az a legnagyobb valószínűséggel még az idei év végéig megtörténik, különben a váltás túl közel esne a 2009-es EU-választásokhoz és a 2010-es magyar parlamenti választásokhoz, és nem maradna idő egy új miniszterelnök imázsának megformálására.

A ház nem számol azzal, hogy a kormány "masszívan" növelné a költségvetési hiányt a 2010-es választások előtt. Még ha lenne is ilyen szándék, a piac "most már éberen figyel, a büntetés viszonylag gyorsan jönne, és ezt a kormány is tudja", áll az elemzésben. A tervezett adócsökkentések azonban potenciálisan megállíthatják a deficitleépítést, így a hiány jórészt az idén elért szint körül maradhat, jósolják a GS londoni szakértői.

Sáveltörléssel csökkenthető az alapkamat

A pénzügypolitikai kilátásokról a Goldman Sachs elemzői azt jósolják, hogy az MNB várhatóan az idei első félévben egyáltalán nem tud kamatot csökkenteni, jóllehet a piac még mindig negyed százalékpontos csökkentést áraz.

A ház a második félévre vár monetáris enyhítést, de ezt is arra a feltételezésére építi, hogy a forint árfolyamsávját az év vége felé eltörlik. Ebben az esetben az MNB jelentős kamatcsökkentést tudna végrehajtani; a GS azzal számol, hogy a forintsáv eltörlése után rövid idő alatt 1,00 százalékponttal csökkenne a jegybanki alapkamat.