Környezetbarát repülőt építtet az EU

Vágólapra másolva!
Az EU országaiban 2015 után gyártott repülőgépek csendesebbek és kevésbé környezetszennyezők lesznek annak az 1,6 milliárd euró összegű kutatási projektnek köszönhetően, amit csütörtökön indított útjára a brüsszeli bizottság és a repülőgépgyártók - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A ppp-konstrukcióban lebonyolítandó projekt keretében a cégek összehangolják kutatásaikat olyan technológiák kifejlesztése érdekében, amelyek csökkentik a zajt a repülőterek körzetében, lehetővé teszik, hogy a repülőgépmotorok kevesebbet fogyasszanak és alternatív üzemanyagokat is képesek legyenek használni.

A Tiszta Égbolt néven futó technológiai projekthez az Európai Bizottság (EB) 800 millió euróval járul hozzá a 2007-2013-as költségvetésből, s ugyanannyit adnak bele a repülőgépgyártók. A célkitűzés a szén-dioxid-kibocsátás 50, a nitrogén-oxid-kibocsátás 80 százalékos mérséklése és a zaj felére csökkentése.

Eddig 16 uniós ország 86 szervezete - 54 iparvállalat, 15 kutatóközpont és 17 egyetem - csatlakozott a Tiszta Égbolthoz. Az EB szerint az üvegházhatású gázok négy százaléka a repülőgépektől származik. Egyelőre a szabadalmi jogok, a költségek és az esetleges haszon megosztásának elveit kell kidolgozniuk a résztvevőknek, és 2013-2014-re várható az új technológiák bemutatása. A kezdeményezés része az Egyesült Államokkal folytatott versenynek, az USA ugyanis már 2006-ban megkezdte az országban folyó légiipari fejlesztések összehangolását - olvasható a Napi Gazdaságban.