Óriási leépítés a gyógyszeriparban

Vágólapra másolva!
Jelentős leépítési hullám indult el a közelmúltban a globális gyógyszeriparban. Az elmúlt évekre jellemző konszolidációs folyamatok, valamint a generikus készítmények versenyének fokozódása költségcsökkentő programok kidolgozására késztette a világ vezető innovatív gyógyszergyártóit. Az évtized végéig akár 50 ezer embertől is megválhatnak - írja a Világgazdaság.  
Vágólapra másolva!

Az ágazatban tevékenykedő vállalatok egy részénél a létszám csökkenése Magyarországon is megfigyelhető, hazánkban azonban nem elsősorban a világszintű tendenciák, sokkal inkább az iparági szabályozás változása indokolja az elbocsátásokat. Utóbbi elsősorban az értékesítési területet érinti, a legnagyobb hazai foglalkoztatók azonban tavaly átcsoportosításokkal még kezelni tudták a helyzetet.

A nagy gyártók közül a Merck volt az első, amely nyilvánosságra hozta tömeges leépítési szándékát: az amerikai társaság még 2005 őszén jelentette be, hogy néhány fő készítménye szabadalmának közelgő lejárta, illetve a Vioxx kudarca és az azt követő perek miatt 2010-ig világszerte öt gyárát zárja be, és összesen hétezer alkalmazottjától válik meg.

Tavaly januárban a Merck legnagyobb amerikai konkurense, a Pfizer jelentette be, hogy néhány éven belül tízezer munkatársat küld el, de hamarosan lényegében az összes nagyobb tengerentúli gyógyszercég csatlakozott a leépítők táborához. Az év második felében aztán az európai vállalatok is beálltak a sorba, közülük legutóbb, ez év januárban a svájci Novartis jelezte: azt követően, hogy 1300 alkalmazottjától megvált, hamarosan újabb 2500 embert küld el.

A leépítési hullám Magyarországot is elérte, hazánkban azonban nem kizárólag a nemzetközi tendencia miatt nem növelte vagy éppen csökkentette több cég is dolgozóinak számát. Az ágazat lapunk által megkérdezett szereplői egybehangzóan azt állították, az iparág hazai viszonyainak megváltozása, és elsősorban a tavaly életbe lépett gyógyszer-gazdaságossági törvény hatott 2007-ben az egyes gyártók alkalmazotti létszámára.

A legnagyobb hatása talán az orvoslátogatókra kiszabott regisztrációs díjnak volt; ennek értelmében az alkalmazó cégeknek az első évben ötmillió, a következő esztendőkben pedig további évi egymillió forintot kell fizetni ilyen címen minden orvoslátogatója után. Ráadásul az új jogszabály néhány intézkedése miatt - mint például az, amely szerint az orvosoknak az azonos hatóanyagú készítmények közül mindig a legolcsóbbat kell felírnia - e marketingeszköz hatékonyságából is sokat elvett.

Korábban szakértők arra számítottak, hogy akár a felére is eshet az ilyen pozícióban dolgozók száma hazánkban. Ez körülbelül 1500 munkahely megszűnését jelentené. Mostanra azonban eldőlt, hogy ekkora leépítésre feltehetőleg nem kell számítani, de nem véletlen, hogy a magyarországi gyógyszergyártók többségénél főleg értékesítési területen szüntettek meg állásokat - írja a Világgazdaság.