Közös környezetvédelmi adatbázist akar Brüsszel

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság (EB) azt javasolja, hogy az EU hozzon létre átfogó, összeurópai környezetvédelmi adatbázist (Shared Environmental Information System, SEIS), amelybe összegyűjtenék és az internetről elérhetővé tennék az EU többtucatnyi környezetvédelmi jelentésgyűjtő rendszerében keletkező információkat - írja a Napi Gazdaság.  
Vágólapra másolva!

Jelenleg a döntéshozók nem tudnak erre a gazdag tudásbázisra támaszkodni, mert nem hozzáférhető megfelelő időben, illetve könnyen kezelhető formában - érvel a kezdeményezés mellett Sztavrosz Dimasz, az EU környezetvédelmi biztosa. Az adathalmaz összegyűjtése hozzájárulhat az áradások, aszályok, erdőtüzek jobb előrejelzéséhez és kezeléséhez. Hosszabb távon a rendelkezésre álló adatok összefüggéseinek elemzése segítséget adhat a tagországoknak a klímaváltozás következményeire való felkészülésben, a vízgazdálkodásban, illetve az élővilág változatosságának megőrzésében.

A költségekkel kapcsolatban egyelőre semmi konkrétumot nem mondott Barbara Helfferich, a brüsszeli bizottság illetékes szóvivője, az azonban egyértelmű, hogy rendkívüli kihívást jelentő számítástechnikai fejlesztésről lenne szó.

A kiadások forrása a LIFE+, az EB környezetvédelmi, versenyképességi és innovációs projektekre elkülönített alapja lenne. A környezetvédők óvatosan fogadták az ötletet. Elvileg jónak tartják az elképzelést, ám a végső értékelés előtt látni szeretnék működés közben az SEIS-t. Jelenleg csak körülményesen lehet hozzáférni az EU gazdag környezetvédelmi tudásbázisához - olvasható a Napi Gazdaságban.