Új pályázatot írhatnak ki a lovira

Vágólapra másolva!
Nem elégedett a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács azzal, hogy eddig csak egy pályázó akadt az állami lóverseny- és fogadásszervező cég eladására, ezért eredménytelennek nyilváníthatja a most futó privatizációs pályázatot - értesült a Népszabadság. Az új feltételű tenderrel az árat is feljebb srófolnák. A szervezet szóvivője szerint nincs döntés, a felmerülő elképzelések nem többek javaslatnál.
Vágólapra másolva!

A kormányzat három éve foglalkozik az eladás gondolatával, és most tovább csúszhat a lóversenyszervezés és -fogadás magánkézbe adása. Több koncepció elkészítése, majd átdolgozása után eredetileg tavaly szerette volna eladni a lóversenyfogadást az állam, ám a pályázat kiírása a nyár végére csúszott. Hátráltató tényező volt, hogy a szerencsejáték-szervezési monopólium fenntartása miatt az Európai Unió eljárást indított Magyarország ellen.

Az augusztus végén megjelent pályázatban mégis megígérték a befektetőknek a fogadások bonyolításának kizárólagos jogát. A majdani vevőnek így a Nemzeti Lóverseny Kft. és a Magyar Lóversenyfogadás Szervező Kft. mellet a lóverseny- és bukmékeri fogadásszervezés koncessziós jogára kellett ajánlatot tennie. Az érdeklődés ugyan nagy volt - négyen is megvették a tenderdokumentációt -, ám végül csak egy pályázó akadt. Így az egyetlen jelölt, az alagi téli edzőpálya tulajdonosa, Winkler Márton vezette - magyar üzletemberekből álló - "konzorcium" a pályázat november végi benyújtása óta vár a döntésre. Úgy tűnik, hiába.

Jelentős befektetéseket kell végrehajtania annak, aki a versenyeztetést és a lóversenyfogadást gazdaságosan szeretné működtetni. Csak bánatpénzként félmilliárd forintot kellett letenni. Az egyfordulós eljáráson a Nemzeti Lóverseny Kft. 1,5 milliárd forint, valamint a Magyar Lóversenyfogadás Szervező Kft. egymilliárd forint névértékű üzletrészét értékesítenék. Emellett a lóverseny- és a bukmékeri fogadás díját is ki kell termelni a húsz évre szóló koncesszió alatt. Ennek minimumárát együttesen, áfa nélkül évi 500 millió forintban határozták meg. Így az említett időszak alatt tízmilliárd forintot kell összehoznia a privatizáció győztesének, és az államnak fizetendő játékadó is hasonló nagyságrendet érhet el. Mindezek mellett az országos közvetítési és elektronikus fogadási hálózatot is fejleszteni, bővíteni kell. Ráadásul a lóversenyfogadás az elmúlt években veszteséges volt, ezért az ÁPV Zrt. évről évre ingatlanfedezetű tulajdonosi jelzálogkölcsönt nyújtott, ami mára közel hatmilliárd forintra duzzadt.