Monopóliumra tör a brit-ausztrál bányacég

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb bányatársasága, a brit-ausztráliai BHP Billiton szerdán 147,4 milliárd dollár értékű ellenséges ajánlatot tett versenytársára, a szintén brit-ausztráliai Rio Tintóra. A BHP Billiton-Rio Tinto egyesülés tucatnyi nyersanyagban jutna uralkodó szerephez a világpiacn.
Vágólapra másolva!

A BHP Billiton emelte ajánlatát: most 3,4 saját részvényt kínál minden Rio Tinto részvényért. A novemberi első, elutasított ajánlata 3 részvényre szólt Rio Tinto-részvényenként. Az új ajánlat szerint az egyesült cég 44 százaléka lenne a Rio Tinto-részvényeseké, a régi ajánlat 36 százalékot szánt nekik. A Rio Tinto maga tavaly novemberben 38 milliárd dollárért megvette a kanadai Alcan alumíniumipari vállalatot - ezzel a világ második számú alumíniumtermelőjévé vált -, leküzdve az Alcoa versengő, 27 milliárd dolláros ajánlatát.

Az egyesülés értelme, különösen a mostani, világgazdasági lassulással fenyegetett időkben az, hogy egy nagyobb cég jobban fenntarthatná az egyébként csökkenésre ítélt nyersanyagárakat. Ezért viszont a vevők viszont nem néznék jó szemmel az összeolvadást. Ennek jeleként a múlt héten a kínai Chinalco és az amerikai Alcoa alumíniumipari vállalat összefogott, és együtt vásároltak több mint 9 százalékot a Rio Tintóból, 14 milliárd dollárért. Így az e célra létrehozott közös befektetési cégükön keresztül a Rio Tinto legnagyobb egyedi befektetői lettek. Hosszabb távon 12 százalékot akarnak megszerezni. Egyelőre nem tudni, tesznek e mentőajánlatot a Rio Tinto egészére.