Rekordtöbblet a cseh külkereskedelemben

Vágólapra másolva!
Rekordnagyságú, 86,1 milliárd koronás többlettel zárta a tavalyi évet a cseh külkereskedelem. Ez a többlet több mint kétszerese, a 2006-ban kimutatott többletnek és 2008-ra még további javulást várnak.
Vágólapra másolva!

A cseh statisztikai hivatal közleménye szerint a jó eredményhez a legnagyobb mértékben a gépek és a közlekedési eszközök nagymértékű külföldi értékesítése, valamint az energetikai behozatal hiányának a csökkenése járult hozzá.

Hasonló fontosságú, hogy a nyersanyagokkal való kereskedelem a 2006-os hiányból tavaly többletbe ment át, s az ország szempontjából nyereséges volt. Másrészt a tavalyi év mérlegét negatívan befolyásolta a vegyipari termékekkel, félkészárukkal és az élelmiszerrel való kereskedelem alakulása.

A kivitel a tavalyi évben 15 százalékkal emelkedett, a behozatal pedig 13,1 százalékkal. Bár az egész évi adat nagyon kedvező, a kereskedelem alakulása decemberben számos problémára is felhívta a figyelmet - állítja a statisztikai hivatal.

Decemberben a kivitel éves mértékben 5,2 százalékkal emelkedett, ami 2006 áprilisa óta a leggyengébb havi teljesítmény. A behozatal decemberben 3,6 százalékkal nőtt, ami évek óta a leggyengébb eredmény. A külkereskedelem decemberi mérlege 1,1 milliárd koronás hiánnyal zárult. Ez viszont 1993 óta a legalacsonyabb decemberi hiány.

"A külkereskedelem tavalyi eredménye összességében örvendetes, tekintettel arra is, hogy a kőolaj és a földgáz ára rekordnagyságú volt. A korona árfolyamának folyamatos erősödése az euróval, de különösen a dollárral szemben így erős falat emelt, melynek következtében a cseh gazdaság kevésbé érezte meg a drága világpiaci nyersanyagok hatását" - kommentálta a közleményt Petr Dufek, a CSOB bank elemzője.

Úgy véli, hogy az idei 2008-as év még jobb külkereskedelmi ereddményt hozhat. "Minden körülmény adva van ahhoz, hogy a cseh külkereskedelem az idei évet több mint 100 milliárd koronás többlettel zárja" - mondta Dufek.