Recessziós félelmet erősíti az elemzés

Vágólapra másolva!
Januárban az euróövezetben a vártnál gyorsabb ütemben lassult a szolgáltatási tevékenység bővülése, az ágazat négy és fél éves mélyponton teljesített. A kedden közzétett adatok felerősíthetik az euróövezetben a recessziótól való aggodalmakat.
Vágólapra másolva!

Az RBS/NTC szolgáltatói beszerzői menedzser index adataiból kiderül, hogy januárban 50,6 pontra esett a decemberi 53,1 pontról, és jelentősen elmaradt az egy évvel korábbi 57,9 ponttól. (Az index 50 pont felett a tevékenység bővülését, az alatt a csökkenését jelzi.)

A 15 tagú eurózóna négy legjelentősebb gazdasága közül háromban (Németország, Olaszország, Spanyolország) a szolgáltatási tevékenység januárban vissza is esett, egyedül Franciaországban bővültek a szolgáltatások. Az index elmaradt a szakértői várakozásokban szereplő 51,6 ponttól.

Főként a pénzügyi szolgáltatások bővülése lassult le a pénzpiaci zavarokkal összefüggésben. A szolgáltatási szektorban annak ellenére következett be negatív változás, hogy a feldolgozóipariban korábbi közlés szerint a beszerzői menedzser index januárra 52,8 pontra nőtt a decemberi 52,6 pontról. A két index még sohasem mutatott ekkora eltérést.

A szakértők szerint a szolgáltatási beszerzői menedzser index növeli az Európai Központi Bank dilemmáját, amikor az inflációs, illetve a stagnálás veszélyét mérlegeli. Egyes szakértők a múlt héten azt jósolták, hogy az EKB a második fél évről a második negyedévre hozza előre az esetleges kamatmérséklést.

A részmutatók közül az új üzletek indexe 2003 óta a legalacsonyabb szintre (49,8 pont) süllyedt januárra, viszont mind a szolgáltatások által fizetett (53,6 pont), mind pedig a szolgáltatók által megszabott árak (61,8 pont) viszonylag magas szinten, a decemberit megközelítő szinten mozogtak januárban.