Mégis maradhat a kindertojás

Vágólapra másolva!
Betiltaná Brüsszel az élelmiszerbe öntött játékokat, mivel azokat evés közben könnyen lenyelhetik a kicsik, de maradnak a chipses- és müzliszacskókba tett figurák, és a kindertojás - olvasható a Népszabadságban.
Vágólapra másolva!

Jócskán megszelídültek az Európai Bizottság új, gyermekjáték-biztonságra vonatkozó irányelvpasszusai. A múlt pénteken Günter Verheugen iparügyi biztos által benyújtott tervezet azokat a játékokat tiltaná be, ahol a játék magába az élelmiszer - jégkrém vagy nyalóka - anyagába lenne beleolvasztva. Így ugyanis a tárgy óhatatlanul a gyerek szájába jut, és fokozott a veszély, hogy azt lenyeli. Maradnak azonban a müzlis- és chipseszacskókba, illetve a kindertojásba elhelyezett ajándékok. Csak azt írnák elő a gyártóknak, hogy a játékot védőcsomagolással lássák el - ez viszont a hazai piacon működő cégek szerint eddig is magától értetődő volt.

A sajtóban hírbe hozott gyártók most ismerkednek a javaslattal, amely egyébként túlnyomórészt a játékok, illetve a festékük kémiai tulajdonságaira vonatkozó szigorításokat tartalmaz. Karancsy Zsolt, a kindertojásokat forgalmazó Ferrero Magyarország Kft. igazgatója szerint a csomagolásra való előírásoknak eddig is megfeleltek a cég gyártmányai. Mint elmondta, a játékok és a védőcsomagolások biztonságos formáját és méretét külön szabvány rögzíti, így Magyarországon, illetve Európában az utóbbi tíz évben nem hallott a kindertermékek kapcsán olyan esetről, ami a játék lenyelésével, felszippantásával kapcsolatos balesetet okozott volna.

Csontos Csaba, a Nestlé Hungária Kft. vállalati kapcsolatok igazgatója is elmondta, hogy a müzliszacskókba már régóta szigorúan elkülönítve, külön csomagolásban helyezik el az ajándékokat. Más piaci szereplők sem látnak a hazai piacon lévő nagy gyártók között olyan terméket, amelyet ki kellene vonni a brüsszeli rendelkezés életbe lépte után. Itthon évekkel ezelőtt még előfordult olyan nyalóka, ahol az édesség alatt valamilyen figura volt, mára azonban már leálltak az ilyen termékek előállításával. A jövőben szabálytalannak minősíthető édesség legfeljebb a kínai piacokon lelhető fel -olvasható a Népszabadságban.