Csehországban sikert aratott a vizitdíj

Vágólapra másolva!
Csehországban január elsejétől 30 korona (kb. 285 forint) vizitdíjat kell fizetni az orvosoknál, ugyanennyibe kerül egy-egy recept is és van ügyeleti és kórházi napidíj is - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Csehországban is bevezették a vizitdíjat. Egy páciens évente összesen legfeljebb 5 ezer koronát fizet, az afölötti részt visszatérítik. A beszedett összegek az orvosoknál, illetve az intézményeknél maradnak bevételként. A cseh háziorvosok és a fogorvosok elégedettek a vizitdíjakkal, sőt szeretnék elérni, hogy emeljék az összegét - jelentette ki január végén Jirí Pekárek, a cseh magánorvosi koalíció szóvivője és a fogorvosi kamara elnöke. "A vizitdíjak bevezetését követő első hónapban kedvező tapasztalatokat szereztünk - idézte Pekáreket a pozsonyi Új Szó. - Elmaradtak azok, akik lényegében csak beszélgetni jártak az orvosukhoz." A vizitdíjak fizetésével nincs gond - mondta a szóvivő -, legfeljebb az, hogy az orvosoknak kezelniük kell a nap folyamán összegyűlő érméket. Az ellenzéki szociáldemokrata, illetve kommunista párt szerint viszont a vizitdíj ellentétes a cseh alkotmánnyal, ezért megszüntetését követelik; beadványukat még vizsgálja az alkotmánybíróság.

Szlovákiában az egészségügyi díjakat a Dzurinda-kormány vezette be 2003-ban, azzal a céllal, hogy visszaszorítsák a felesleges kezeléseket és lerövidítsék a kórházi kezelés időtartamát. A legnagyobb mértékben, 10-13 százalékkal a körzeti orvosok és az éjszakai ügyeletek leterheltsége mérséklődött, a szakorvosoknál és a kórházakban 2-3 százalékos csökkenés volt tapasztalható. A 2006 júniusában hatalomra került Fico-kabinet választási kampányának homlokterébe állította a vizitdíjak eltörlését; a 20 koronás (kb. 150 forint) vizitdíjat és az 50 koronás ágydíjat 2006. augusztus végéig kellett fizetniük a betegeknek (eltörlésük után jelentősen megnőtt a páciensek száma a rendelőintézetekben). A receptdíj mára 20 koronáról 5 koronára csökkent, az ügyeleteken viszont 60 korona a vizitdíj, és továbbra is fizetni kell az ágydíjat a gyógyfürdőkben.

A lakosság támogatta a vizitdíjak eltörlését, de azt már nem, hogy a magán-egészségbiztosítókat megfosztották a nyereségüktől, sőt petíciókat adtak be azok mozgásterének szűkítése miatt. A szakorvosok viszont tiltakoztak a vizitdíj megszüntetése ellen, szerintük a kormány az ő zsebükből húzza ki a pénzt. Egy-egy rendelő éves költségvetésének mintegy 10 százalékát tette ki a vizitdíjból befolyó összeg, 2006 őszétől évente 40-100 ezer koronától esnek el az orvosok. Összességében a díjak megszüntetése az egészségügynek több mint 2,5 milliárd koronás kiesést jelent - olvasható a Napi Gazdaságban.